Átírja a vállalatok jövőjét az 5G

Kapcsolódó cikkek

Átírja a vállalatok jövőjét az 5G

Átírja a vállalatok jövőjét az 5G – Együttműködik a Vodafone és a Delta

még több IoT

3 perc

Az 5G mélyreható változásokat hoz a gazdaság és a társadalom minden területén, így kulcsfontosságú szerepet játszik majd a vállalkozások sikeressé tételében is. Az újgenerációs mobilhálózat elterjesztéséhez, arra szolgáltatások építéséhez erős partneri együttműködésekre lesz szükség. A Vodafone Magyarország és a Delta Csoport stratégiai együttműködési megállapodást írt alá azzal a céllal, hogy a hazai cégek minél szélesebb körét tehessék e technológia forradalmának részesévé.

Az ötödik generációs hálózat és az erre épülő megoldások folyamatos elterjedését kiaknázva a vállalatok, mérettől és ágazattól függetlenül, ugrásszerűen javíthatják versenyképességüket.

A Vodafone Magyarország és a Delta Csoport stratégiai partnerként együtt dolgoznak a jövőben azon, hogy a hazai vállalkozások minél szélesebb körét vonhassák be ebbe a technológiai forradalomba, elsősorban az Ipar 4.0 és Smart City szolgáltatási szegmensekben.

  • A Vodafone több mint 100 millió IoT-kapcsolatával világszerte vezető szerepet tölt be az IoT-megoldások terén, emellett a szolgáltató hozta el Magyarországra elsőként az újgenerációs mobilhálózatot, vagyis az 5G-t is. Mindkét technológia nélkülözhetetlen mind az Ipar 4.0, mind a Smart City megoldások elterjedésében.
  • A Delta Csoport az Ipar 4.0 megoldások egyik éllovasaként olyan szerteágazó területeken kínál megoldásokat, mint a robotvezérlés, egyedi célgépek építése, jelölés-, szortírozás- és irányítástechnológiai megoldások, szenzorhálózatok, ipari monitoring és vezérlő platformok. Ezek számos területen egészítik ki a Vodafone IoT- és 5G-alapú megoldásait.

Az együttműködésnek köszönhetően a két vállalat oly módon segíti majd a hazai vállalkozásokat a modern hálózati technológiákra való átállásban, hogy a fejlesztések fókuszában végig az automatizáláson alapuló termeléshatékonyság-növelés áll. Gyorsan elháríthatóvá válnak azok a fejlődés útjában álló problémák, amelyekkel a termelővállalatok gyakran küzdenek, mint például a heterogén mérési és vezérlési infrastruktúra – ezáltal azonnal javítva a versenyképességet.

„A közelmúltban jelentettük be, hogy privát 5G hálózatot hoztunk létre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemnek. Bár ezt a hálózatot támogatásként biztosítjuk, úgy látjuk, hogy a privát hálózatokra vállalati ügyfeleink körében is nagy igény mutatkozik, így a jövőben több 5G hálózatépítéssel kapcsolatos együttműködés megkötése is várható” – mondta Király István, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatások üzletágának vezérigazgató-helyettese.

A magán 5G hálózatok például a gyártósorok esetében lehetnek nagyon előnyösek, ugyanis a gyártók gyorsabb és rugalmasabb módosításokat valósíthatnak meg a vezeték nélküli kapcsolatnak köszönhetően. A privát hálózatok lehetővé teszik továbbá, hogy a keletkezett adatok ne hagyják el az ügyfelek saját rendszerét, ami nagyobb biztonságot és még rövidebb válaszidőt tesz lehetővé.

„A Delta Csoporttal kötött együttműködésünk éppen az ilyen igények esetében lehet különösen előnyös, ugyanis a Vodafone privát 5G hálózati szolgáltatását igénybe vevő vállalatok ipari parkjaiba a Delta olyan megoldásokat szállít, amelyekkel jelentős mértékben növelhető a cég hatékonysága és versenyképessége” – tette hozzá Király István.

„A Vodafone Magyarországgal kötött stratégiai együttműködés célja, hogy közös munkánk révén minél hatékonyabban fel tudjuk gyorsítani az Ipar 4.0 technológiák és Smart City megoldások elterjedését, mégpedig a lehető legszélesebb körben. Az így létrejött közös megoldáspaletta egyedülálló a magyar piacon, és fontos katalizátora lehet a termeléshatékonysági és költségoptimalizálási fejlesztéseknek” – emelte ki Németh Attila, a Delta Csoport kereskedelmi vezérigazgató-helyettese.