IoT: készüljön az újabb nagy dobásra

IoT: készüljön az újabb nagy dobásra

IoT: készüljön az újabb nagy dobásra

még több IoT

3 perc

A szakértő szerint a technológiai fejlődés olyan fordulópontjához érkeztünk el, ahol az egymással kommunikáló készülékek már jelentősen hozzájárulhatnak a felhasználók mindennapi életének gyökeres átalakításához, illetve a gazdasági termelékenység növeléséhez.

Intelligens papucsok, amelyek fényjelzéssel figyelmeztetik a gazdákat, hogy a kutyájukat ki kell vinni sétálni. Szívritmust követő orvosi készülékek, amelyek egy fürdő elkészítésével kényeztetik a felhasználót, ha elégetett 100 kalóriát. Okosvízforralók, amelyek csipogással jelzik azt, hogyha elfogytak a teafilterek – ez csupán néhány kitalált elképzelés arról, hogyan változik majd meg a világ, ha a Dolgok Internete teljes valójában kibontakozik.

Ezek az erősen cinikus ötletek szerencsére csupán az ironikus ábrázolásai annak, hogy a technológiai fejlesztéseket milyen gyakran alacsonyítják le és mutatják be eltorzult formában a nagyközönségnek – hangsúlyozza cikkében a Matchbox Mobile mobil szoftvergyártó vállalkozás vezérigazgatója. Andrew Farrell szerint ebből a szempontból teljesen érhető az, hogy a fogyasztók miért nem mutatnak nagyobb érdeklődést az „újabb nagy dobás”, vagyis az Internet of Things iránt. A szerző ugyanakkor hisz abban, hogy az IoT jelentős hatással lesz majd a felhasználók mindennapi életére, csakúgy, mint a gazdaságra. Ennek ellenére a legtöbben talán észre sem veszik, hogy a háttérben, a színfalak mögött már most is zajlik a csendes technológiai evolúció.

A Dolgok Internete nem egy új ötlet vagy egy múló hóbort

Azok az ötletek, koncepciók és technológiák, amelyekből mostanra összeállt az IoT, alapvetően egyidősek az internet megjelenésével. Miért lehetséges mégis az, hogy a Dolgok Internete csupán mostanra került be a fejlesztések főáramába, és kezdett elterjedni a fogyasztók szélesebb köreiben? – teszi a fel a kérdést cikkében a vezérigazgató, aki ezt elsősorban két tényezővel indokolja.

Ideje kiszabadítani az IoT-t a laboratóriumokból >>Egyrészt csak most érkeztünk el ahhoz a fordulóponthoz, hogy a piacon tényleg elkezdtek megjelenni azok a készülékek, amelyek vezeték nélküli hálózati kapcsolaton keresztül csatlakoznak egymáshoz. A szakértők jóslatai alapján három év múlva már csaknem az összes forgalomba kerülő új berendezés képes lesz kommunikálni más eszközökkel.

A másik nagyon fontos ok, hogy azok a technológiák – összekapcsolt hálózatok, szoftverek, elektronikai készülékek, felhőalapú szolgáltatások –, amelyek a Dolgok Internetének bázisát képezik, csak mostanra váltak valóban kiforrottá.

Adam Smith világhírű közgazdász megállapítása szerint a gazdasági növekedés és a vagyon gyarapítása alapvetően a termelékenység javításának függvénye. Ez a mondás azóta sem veszítette érvényét, amióta ezt a szakértő a 18. században megfogalmazta. Azáltal, hogy a Dolgok Internete beépül a különféle iparágakba és lehetővé teszi a munkafolyamatok, az áruk és a szolgáltatások folyamatos nyomon követését, nemcsak ahhoz járul hozzá, hogy a vállalatok sokkal jobban megszervezzék a termelést, hanem ahhoz is, hogy át is alakítsák a gyártást. Az IoT rendkívül széles eszköztárának köszönhetően megváltozhat a munkavégzés módja, segít abban, hogy a felhasználók jobban és hatékonyabban dolgozzanak. Ennek egyelőre beláthatatlan pozitív következményei lesznek mind a gazdaság, mind a környezet szempontjából.

Andrew Farrell cikkében azoknak az amerikai farmereknek a példáját emelte ki, akik az egymáshoz kapcsolódó eszközöknek köszönhetően figyelik a termőföld minőségét, a klímát és az időjárást is, hogy előre meg tudják becsülni a várható terméshozamot. Ha ezek a megoldások kártevőirtással és az aratási munkálatok átgondolt átszervezésével párosulnak, akkor a termesztők hozamai kétségtelenül emelkedni fognak. Emellett jelentős energiát és erőforrásokat spórolnak meg, így a piacra kerülő kész termények és ételek ára is csökkenhet.

Itt az ideje kiaknázni az IoT-ben rejlő potenciált >>A háztartások szintjére levetítve a folyamatok automatizálásának, illetve a gépek közötti kommunikációnak rendkívül kedvező társadalmi hatásai is lehetnek. Az intelligens gépeknek köszönhetően ugyanis csökken az otthon elvégzésre váró munkák mennyisége, a felhasználóknak sokkal több szabadidejük lesz, ráadásul a rezsiköltségeket is lefaraghatják. Ha egy régebbi példát veszünk, a mosógépek elterjedése kétségtelenül sokkal mélyrehatóbb társadalmi változásokat hozott, mint az internet megjelenése – fejtette ki Andrew Farrell.

Azáltal, hogy a mosógépek (és más háztartási készülékek) megszabadították a nőket legalább a háztartási munkák egy részétől, mindannyiunk élete gyökeresen megváltozott. A háziasszonyok ismét beléphettek a munkaerőpiacra, karriert építhettek, komolyabb képesítéseket szerezhettek, az újonnan szerzett szabadidejüknek köszönhetően tehát látványos mértékben nőtt a termelékenységük. A Dolgok Internetének elterjedése hasonló hatással járhat majd; ha a korszerű technológiák megjelennek a háztartások, a járművek, illetve a szolgáltatások szintjén is, akkor ez hozzájárulhat, hogy a társadalom hasznos tagjaivá váljunk – összegezte véleményét a szakértő.

Forrás: M2M Now