IoT: ne késse le a csatlakozást

IoT: ne késse le a csatlakozást

IoT: ne késse le a csatlakozást

még több IoT

4 perc

Egy átlagember számára a Dolgok Internete talán még egy futurisztikus sci-fi legújabb fejezetének tűnhet, de a hálózatba kapcsolt készülékek egyre inkább beszivárognak a hétköznapjainkba.

10 tudnivaló a Dolgok Internetéről >>Mit is jelent tulajdonképpen a Dolgok Internete? Az IoT (Internet of Things) egy olyan hálózat, amelyben hétköznapi használati tárgyak (a hűtő, a mosógép vagy a kávéfőző) kapcsolódnak az internethez vezeték nélküli kommunikáció segítségével. Az egymással összekötött berendezések folyamatos adatforgalmat bonyolítanak, egy teljesen új és ismeretlen világot nyitva meg a legkorszerűbb technológia felhasználói számára. A koncepció lényege tehát leegyszerűsítve: a gépek a jövőben úgy érintkeznek egymással, ahogy az emberek kommunikáltak egymással eddig az interneten keresztül.

A legújabb iparági előrejelzések szerint 6 év múlva világszerte 75 milliárdnyi eszköz kapcsolódik majd egymáshoz, vagyis nyolcszor annyi, mint manapság. A hálózatba csatlakoztatott készülékek nagy része ráadásul nem számítógép és okostelefon lesz, hanem mindennapi használati tárgyak.

Fikció vagy valóság?

Internethez kapcsolt serpenyő? Hűtő, amely saját maga vásárol be? Nedvességet érzékelő pelenka, amely kommunikál a hálózattal? Az átlagemberek számára ezek a Dolgok Internete területéről hozott példák olyannak tűnhetnek, mintha egy tudományos-fantasztikus könyv legvadabb ötleteiről olvasnának. De talán csak azért, mert ezek a technológia alkalmazásának extrém példái. A szakértők ugyanis – az innovatív megoldások nyújtotta kivételes lehetőségeket illusztrálva – általában nem az egyszerű és praktikus fejlesztéseknek csinálják a legnagyobb hírverést.

Hasznos eszközök

Gondolatolvasó kávéfőző és mindentudó golfütő - Ez is mind IoT! >>A Dolgok Internetében nem az a legfőbb, hogy például a mosógépnek, hűtőnek vagy a serpenyőnek képernyője legyen, sokkal inkább az, hogy az érzékelőkkel felszerelt eszközök adatokat tudjanak gyűjteni és küldeni. Mégpedig hasznos információkat, amelyek a felhasználók mindennapi szokásairól és életviteléről adnak képet. Íme néhány egyszerű példa, amely talán már ismerősen hangzik: hőmérsékletet vagy légszennyezettséget rögzítő érzékelők a város különböző pontjaira telepítve, vagy üzemekben használt szenzorok, amelyek a felhasznált alapanyagok fogyasztását mérik, és optimalizálják a gyártási folyamatot.

Intelligens otthon - kényelem felsőfokon >>A Dolgok Internete segítségével az okostelefonon futó alkalmazást használva bekapcsolhatjuk otthonunkban a fűtést, már két órával azelőtt, hogy hazaérünk. Távolról is leolthatjuk a tűzhelyet, hogyha nem vagyunk biztosak benne, hogy megtettük-e azt indulás előtt. Ezek a megoldások várhatóan sokkal hamarabb elterjednek majd, mint például a Huggies fejlesztette pelenka, amely a beépített szenzorok segítségével érzékeli a nedvességet és Twitteren keresztül riadóztatja a szülőket.  

Aki nem fejleszt, lemarad!

Manapság már nehezen találunk olyan ágazatot vagy munkakört, amelyre ne lennének hatással a Dolgok Internetéhez kapcsolódó technológiai változások.

Az IoT szinte teljesen új alapokra helyezheti az eddigi cégvezetési gyakorlatot. Tudják ezt az új generációs eszközöket tervező konszernek is, amelyek egymást próbálják megelőzni, hogy elsőként jelenhessenek meg a piacon újításaikkal. A versenybe ráadásul egyre több ígéretes startup vállalkozás kapcsolódik be, akik egy ütős termékkel évekre bebiztosíthatják maguknak a hasznot.

IoT-kisokos: csatlakozzon okosan a Dolgok Internetéhez >>Éppen a folyamatosan megjelenő újítások miatt az eddigi megoldások gyorsan elavulnak. Napjainkban - amikor a valós világ egyre szorosabban kapcsolódik a virtuális valósághoz - minden termék lehet potenciálisan intelligens. Épp ezért jelent kihívást – nemcsak a menedzserek számára, hanem mindenkinek, aki az üzleti életben jelen van – olyan új termékek és modellek megalkotása, amelyek összekapcsolhatóak az internettel.

Sok vállalkozás számára természetesen jelentős beruházást és költséget jelent, hogy korábbi eszközeit intelligenssé alakítsa. De figyelembe véve a Dolgok Internetének fejlődési dinamikáját, vagy most azonnal felvesszük a kesztyűt, vagy később már esélyünk sem lesz arra, hogy versenyezzünk másokkal.