Többszörösen nyerhetnek az okosablakokkal az irodák

Kapcsolódó cikkek

Többszörösen nyerhetnek az okosablakokkal az irodák

Többszörösen nyerhetnek az okosablakokkal az irodák

még több IoT

1 perc

A Hood Park élettudományi innovációs kampusz Boston Charlestown negyedében található. A hétemeletes, 15.000 négyzetméteres iroda- és laboratóriumépületet nemsokára intelligens ablakrendszerekkel szerelik fel.

A View kaliforniai cég Smart Windows nevű, automatikus hő- és tükröződésszabályozásra képes nyílászárója mellett nincs szükség külön redőnyökre. Az okosablak ugyanis magától képes alkalmazkodni az aktuális fényviszonyokhoz és hőmérséklethez.

A redőnyök kiiktatása pedig értelemszerűen az azokon alapesetben megülő por és baktériumok hiányát is eredményezi, ami a steril környezetet igénylő laborokban különösen jól jön.

Az ablak elszíneződésének irányítása okostelefonról is lehetséges, ami szintén kifejezetten hasznos lehet egy kutatólabor esetén, amikor az egyes munkaterületek fényviszonyait egyedileg kell beállítani.

A fejlesztőcég szerint az okosablakok használata egészségügyi előnyökkel is jár, mivel így a dolgozóknak kevésbé kell megerőltetniük a szemüket és kevesebb fejfájára is számíthatnak. Egy közelmúltban készült tanulmány szerint az ilyen nyílászárókkal felszerelt irodákban dolgozók alvásideje 37 perccel nőtt, és a kognitív teszteken is jobban teljesítettek.

Sőt, ezek a hagyományosnál több funkcióval bíró ablakok akár 20%-kal is csökkenthetik a légkondicionálás és a világítás költségeit – sorolta az energiahatékonysági érveket a View. A cég ezeken felül az egészségesebb, fenntartható munkahelyek fontosságát is kiemelte, amelyek megvalósításához az ilyen és hasonló IoT-alapú innovációkat is érdemes beépíteni.

Forrás: