DrnkPay: felejtse el a mámoros pénzszórást Egy új találmány a véralkoholszint függvényében képes zárolni a bankkártyát. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/2879/articles/20170608133617/koktel.jpg

DrnkPay: felejtse el a mámoros pénzszórást

2017. június 8. 14:00
2'
Ezentúl senkinek se kell amiatt aggódnia, hogy esetleg meggondolatlanul elkezd költekezni, ha a kelleténél többet ivott az esti bulizás során. Egy új találmány ugyanis a véralkoholszint függvényében zárolja a bankkártyát.

A DrnkPay elnevezésű új alkalmazás egy okoskarkötő segítségével figyelemmel kíséri, hogy a felhasználó mennyi alkoholt fogyasztott, és amikor átlép egy bizonyos határt, akkor az applikáció automatikusan korlátozza az elkölthető összeg mértékét. Az eszköz az alkalmazáson keresztül kapcsolódik a felhasználó bank- és hitelkártyájához, így tudja megszabni a fizetési plafont. 

Alkoholzár az ittas vezetés visszaszorításáért

Ha a felhasználó elérte a saját maga által korábban meghatározott limitet, akkor az applikáció zárolja a kártyáját, megakadályozva ezzel a további tranzakciókat. A tulajdonos ugyanakkor eldöntheti, hogy minden fizetést blokkol-e, vagy csak bizonyos helyeken – például gyorséttermekben, klubokban, szórakozóhelyeken – nem szeretne költeni.

Az innovatív rendszert a Londoni székhelyű iBe TSE pénzügyi tanácsadó vállalat fejlesztette ki, a OnePoll kutatócég egyik korábbi felméréséből kiindulva. A tanulmány arra világított rá, hogy az Egyesült Királyságban a 18 és 34 év közötti korosztályban az alkoholfogyasztók fele kívánta legalább egyszer azt, hogy bárcsak ne költött volna több pénzt a felszabadult hangulat hevében. 

„Ez egy olyan probléma, amellyel már rengetegen találkoztunk, ezért dolgoztuk ki ezt az egyszerű megoldást a legmodernebb technológiák felhasználásával” – mondta Francesco Scarnera, a cég vezérigazgatója. 

Az önmagában még nem számít forradalmi ötletnek, hogy valaki alkoholszondát használ, illetve az is biztos, hogy nem mindenki lenne hajlandó mindig magával hurcolni a külön eszközt. Ez utóbbi problémát hidalja át a Quantac Tally viselhető kiegészítő. A pántba épített megoldás ugyanis a csuklóra erősítve képes a véráramban mérni az alkoholszintet, majd azt továbbítani az alkalmazásnak.  

Az iBe TSE tanácsadó képviselői jelenleg több bankkal és kártyakibocsátóval is tárgyalnak arról, hogy miként alkalmazhatnák ezt a technológiát a következő 12 hónap során a saját ügyfeleiknél. Az egyeztetésekkel egyidejűleg elképzelhető, hogy a készüléket piaci forgalomba bocsátják az applikációval együtt. 

Forrás: ReadWrite

A figyelmébe ajánljuk:

A viták elkerülésében is segíthetnek a viselhető kütyük

Mit szólna ahhoz, ha valahányszor veszekedésbe torkollana egy szituáció, egy okoskarpánt figyelmeztetné és rögtön alternatív viselkedésmintát is ajánlana? Egy tanulmány, amely az emberi viselkedést megjósoló modelleket vizsgálta, érdekes bepillantást enged abba, hogy milyen jövőt hoznak az okoskiegészítők.
Olvasson még a témában:

GDPR és PSD2: erre készüljenek a cégek

A 2018-ban életbe lépő uniós adatvédelmi és pénzforgalmi szabályozások azt hivatottak garantálni, hogy a vállalatok az ügyfelek érdekeit szem előtt tartva kezeljék a rájuk bízott adatokat. Ugyanakkor a fogyasztók mellett a cégek is jól járhatnak, hiszen a rendeletek az adatbázisok rendszeres karbantartását, „nagytakarítását” is elősegíthetik.