Egyre népszerűbbek a digitális tárcák

Kapcsolódó cikkek

Egyre népszerűbbek a digitális tárcák

Egyre népszerűbbek a digitális tárcák

pénzügy

3 perc

Az Európai Unió egységes elektronikus személyazonosító tárca létrehozásán dolgozik, amely lehetővé teszi az elektronikus személyi igazolvány, a jogosítvány, bankkártyák és más fontos dokumentumok tárolását egyetlen alkalmazásban. A kezdeményezés a digitális tárcák terjedéséhez hasonlóan gyorsan általánossá válhat a világjárvány utáni valóságban. Magyarországon a vásárlások fele ugyan még mindig készpénzes, de 2020-ban több mint 800.000 kártyát regisztráltak mobiltárcába, amivel használatuk elérte a 14%-ot a felnőtt lakosság körében.

Az „elektronikus tárca” kifejezést általában olyan mobilalkalmazásokra használják, amelyekben a felhasználók bankkártya hozzárendelésével különböző pénzügyi műveleteket hajthatnak végre, illetve számos tranzakció kezelhető egy helyen. Az Európai Bizottság most új digitális személyazonosító rendszert tervez létrehozni, amely lényege, hogy egy alkalmazáson belül tárolhatók lesznek a személyes dokumentumok, jogosítvány, bizonyítványok, diplomák, bankszámlák és bankkártyák.

„A piac innovációra való nyitottságát figyelembe véve úgy gondoljuk, hogy az Európai Bizottság kezdeményezése sokak számára lesz vonzó megoldás Magyarországon. Tapasztalataink szerint a könnyű hozzáférhetőség és gyors kezelhetőség miatt a magyarok nyitottak rá, hogy dokumentumaikat digitális formában tárolják. A megoldás különösen hasznos lehet az utazások során, mivel a repülőtereken vagy a szállodában történő ügyintézéshez elég csak az okostelefonunkat elővenni, amelyben minden szükséges dokumentum megtalálható” – mondta Dawid Rozek, a Zen.com vállalattól.

A hazai felhasználók is kezdik felfedezni a digitális fizetés előnyeit

A járványhelyzet hatására 2020-ban a magyar piacon a fintech szegmens szereplői jelentősen növekedést könyvelhettek el mind a tranzakciók volumene, mind pedig a tranzakciók száma tekintetében az előző évhez képest, miközben jelentősen bővíteni tudták ügyfélbázisukat is. Ez elsősorban annak a nemzetközi fogyasztói trendnek köszönhető, amelynek középpontjában kényelem és rugalmasság iránti igény állnak.

A Zen fizetési szolgáltató piaci elemzése szerint az új típusú fogyasztók számára a legfontosabb szempontok egy webáruházban való vásárlás során a rövid szállítási határidők, az ügyélszolgálattal való beszélgetés lehetősége, a cashback kedvezmények elérhetősége, a legmagasabb tranzakciós biztonsági szint rendelkezésre állása, valamint a különféle, kényelmes fizetési módok elérhetősége. Offline vásárlás esetén Magyarországon az érintésmentes fizetés tekinthető szabványnak – 2020-ban a kibocsátott kártyák 99%-a érintésmentes volt, és a terminálok 98%-a elfogadta az ilyen kártyákat.

E-fizetés digitális pénztárcában

Az elektronikus megoldások által kínált szolgáltatások követik az igényeket és egyre kevésbé korlátozódnak online használatra. Egy, a világ kilenc meghatározó piacán készült kutatás szerint 10-ből már 4 tranzakció történik digitális tárca használatával az e-kereskedelemben. Ebből adódóan az elektronikus fizetések digitális integrálása az Európai Bizottság által javasolt keretrendszerben az online és offline vásárlásra is megoldást kínál.

Az e-tárca előnyeit a magyar fogyasztók is kezdik megtapasztalni, jelenleg az e-kereskedelemben vásárlók mintegy 5%-a használja online fizetés során, és a megoldás népszerűsége várhatóan gyorsan fog nőni a következő években. A Mastercard 2020-as adatai alapján ennek a megoldásnak a részesedése az érintés nélküli tranzakciókban már 8 százalék volt.

„Az iparág az elektronikus pénztárcák gyors terjedésével számol, mivel a fogyasztók számára az offline és az online világ egyre kevésbé válik szét, és ha fizethetnek elektronikusan online üzletekben, akkor szívesen választják ugyan ezt a megoldást a közeli élelmiszerboltban is. Ez különösen a fiatalabb generációk körében tapasztalható” – tette hozzá Dawid Rożek.

A ZEN a litván központi bank és az Európai Bankhatóság felügyelete alatt álló pénzügyi szervezet, amely elektronikus pénzügyi szolgáltatások nyújtására jogosító működési engedéllyel rendelkezik az Európai Gazdasági Térség 31 piacán.