FinTech: így ösztönzi a magyar jegybank a fejlesztéseket

Kapcsolódó cikkek

FinTech: így ösztönzi a magyar jegybank a fejlesztéseket

FinTech: így ösztönzi a magyar jegybank a fejlesztéseket

pénzügy

2 perc

Immár tucatnyi fintech kezdeményezés kapcsán dolgozik együtt az MNB cégekkel és pénzügyi intézményekkel.

A Magyar Nemzeti Bank által elindított Pénzügyi Innovációs Platformhoz (Innovation Hub) mostanáig 12 szabályozói támogatási megkeresés érkezett. Ezek mintegy egyharmada esetében már jegybanki felügyeleti engedéllyel tevékenykedő, „klasszikus” pénzügyi intézmények, míg kétharmaduknál fintech vállalkozások kértek jegybanki iránymutatást a tervezett újításaikkal kapcsolatban felmerülő pénzügyi tárgyú jogi kérdések tisztázására.

A pénzügyi, biztosítási és a tőkepiaci szektort egyaránt érintő új kezdeményezések egyebek között az ügyfelekkel való hatékonyabb, egyszerűbb kapcsolattartásban, illetve a pénzügyi tranzakciókhoz kapcsolódó belső folyamatokban eredményezhetnek digitális fordulatot itthon – akár már a közeli jövőben.

A közelmúlt fintech fejlesztéseire jó példa, hogy – az UniCredit Bank és az Alipay a napokban kötött megállapodásának köszönhetően – az eddigi mobilfizetési megoldások mellett a jövő évtől a világ egyik újabb vezető mobil- és online fizetési platformja válik elérhetővé Magyarországon az ide látogató kínai állampolgároknak.

Együttműködés az európai felügyeleti hatóságokkal

A magyar jegybank 2018. március 20-án a közép-kelet-európai régióban elsőként indította el Innovation Hub-ját. Ez szabályozói támogató szerepén túl egyúttal információs tárházként, kommunikációs platformként, illetve nemzetközi kooperációs platformként is szolgál. Ez utóbbi területen az MNB az elmúlt hónapokban a többi közt a francia, lengyel, litván és német pénzügyi felügyeleti hatóságokkal kezdte meg az egyeztetési folyamatot.

Az innovatív technológiai megoldások révén javítható a pénzügyi szektor költséghatékonysága és versenyképessége. Az innováción keresztül történő hatékonyságnövekedés pozitívan hathat a pénzügyi stabilitásra, az intézmények működésére, és a pénzügyi termékek, szolgáltatások felhasználói számára is előnyökkel járhatnak. Így érdemben támogathatja a fenntartható gazdasági felzárkózást is.

A digitális pénzügyi fejlesztések ösztönzésének további lépése lehet egy Innovációs Pénzügyi Tesztkörnyezet (Regulatory Sandbox) kialakítása. Ennek keretei között az innovatív megoldással rendelkező intézmények meghatározott ideig és korlátozott számú ügyfelet kiszolgálva tudják tesztelni szolgáltatásaikat, konstrukcióikat úgy, hogy ezalatt időlegesen felmentést kapnak egyes szabályozói előírások teljesítése alól. A tesztidőszak lezárultával a versenyképes ötletek széles körű alkalmazásához természetesen továbbra is szükség lesz a jogszabályi és felügyelési elvárások teljesítésére.