Felülvizsgálják a Fitbit felvásárlását

Kapcsolódó cikkek

Felülvizsgálják a Fitbit felvásárlását

Google-Fitbit akvizíció: felülvizsgálják a felvásárlást

pénzügy

2 perc

Lapértesülések szerint az amerikai illetékes szervek felül készülnek vizsgálni a Google novemberi döntését, melynek keretében felvásárolnák a Fitbitet. A vizsgálat elsősorban a viselhető kiegészítőiről ismert cég birtokában lévő, szenzitív adatok átadása miatt lehet indokolt.

A New York Post beszámolója szerint az Igazságügyi Minisztérium és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) részéről aggályok merültek fel a 2,1 milliárd dolláros ügylet miatt. Mindkét szervezetnek külön-külön is van ellenőrzési jogosultsága. A minisztérium már szeptemberben elindított egy nagyobb monopóliumellenes nyomozást a Google ügyében, a megfelelő dokumentumokat követelve a társaságtól.

A kereskedelmi bizottság pedig bejelentette a tech óriások szélesebb körű átvilágítását, melynek középpontjában az online keresés, a közösségi média és egyes kiskereskedelmi szolgáltatások állnak. Felhatalmazást kaptak továbbá a Facebook és az Amazon vizsgálatára is. A Reuters szintén megerősítette, hogy a mostani vizsgálatot az Igazságügyi Minisztérium fogja vezetni.

Már korábban is számos adatvédelmi és a fogyasztók jogaival foglalkozó csoport sürgette az amerikai kormányt, hogy akadályozza meg a Fitbit megszerzését. Az üzlet ugyanis kapóra jönne a Google-nek ahhoz, hogy felvegye a versenyt az Apple-lel a viselhető kiegészítők piacán. A keresőóriás elsődleges üzleti tevékenysége viszont – az almás vállalattól eltérően – célzott hirdetések küldését, adatbányászatot és szolgáltatásokat foglal magában, ami hatalmas felhasználói információmennyiséget jelent. A Fitbit felvásárlásával pedig értelemszerűen még több adathoz jutnának.

Amint arra Makan Delrahim, a minisztérium monopóliumellenes vezetője felhívta a figyelmet, a magánélet védelmével kapcsolatos aggályok bármilyen vizsgálatban szerepet játszhatnak. Nem beszélve arról, hogy verseny nélkül az erőfölényben lévő vállalkozások esetén mindez a minőség rovására is mehet.

Habár a Google némi korlátozással ugyan, de engedélyt kapott sok más társaság felvásárlására az elmúlt húsz évben, a mostani vizsgálat jól mutatja, hogy mára a tech-es monopóliumokat ért nyilvános kritikák miatt állami szinten is sokat változott a helyzet. Az viszont már a felhasználók saját döntése és felelőssége, hogy a történtek függvényében törlik-e „fitbites” (egészségügyi) adataikat vagy sem.

Könnyen elképzelhető, hogy az üzlet létrejöttének fejében a vevőt arra kötelezik, hogy vállaljon valamilyen jól meghatározható garanciát a változatlan adatkezelésre és -felhasználásra. A hwsw.hu hozzátette: a tranzakció az előrejelzések szerint a vizsgálatok befejezése után, 2020-ban zárulhat, és ezt követően kezdődhet meg a Fitbit tényleges integrációja.

Forrás: