Nyaralás okostelefonnal

Nyaralás okostelefonnal

Nyaralás okostelefonnal

szórakozás

3 perc

Hatékonyabban használják az okostelefonjaikat a nők, mint a férfiak, előrébb járnak a mobilfizetés, a navigáció és egy sor más, a nyaralás alatt fontos alkalmazás használatában – derült ki a Huawei kutatásából.

A kínai vállalat vakációs barométerét az Ipsos piackutató cég készítette 12 európai országban, és azt vizsgálta, hogy az okostelefonok mely funkciói és tulajdonságai a legfontosabbak a felhasználók számára.

  • Messze a legtöbben – a válaszadók 83 százaléka – az akkumulátor üzemidejének hosszát tartja a legfontosabbnak.
  • A felhasználók háromnegyede szerint az is lényeges, hogy nagy tárhelye legyen a telefonjának, emellett a jó minőségű hátlapi kamera és az akadozás nélküli működést biztosító nagy teljesítményű processzor (62-62 százalék) szerepel a legfontosabb preferenciák közt.

Nyaralás okosan – Egyre többet segítenek a mobilok

A felmérés a nők és a férfiak mobiltelefon használati szokásainak különbségeire is rámutatott. Kiderült, hogy a nők „okosabban”, azaz jobban kihasználják a telefonjukról elérhető szolgáltatásokat: 67 százalékuk használja a GPS-navigációt a telefonján (a férfiaknál ez az arány 61 százalék), és a mobilfizetés terén is az urak előtt járnak. A hölgyek 16 százaléka használja erre a célra telefonját, szemben a férfiak körében mért 13 százalékkal.

A nők előrébb tartanak abban is, hogy az utazásaikat okostelefon segítségével szervezzék, 34 százalékuk használja erre a mobilját, míg a férfiaknak csak 25 százaléka. A turistáknak készített alkalmazások használatában is élen járnak a hölgyek: több mint negyedük tájékozódik a segítségükkel az idegen városokban, míg a másik nem esetében 20 százalék ez az arány. 

A kutatásból az is kiderült, hogy minél idősebb valaki, annál kevésbé fontos számára a telefon hátlapi kamerájának minősége. Míg a 18-24 év közöttiek 70 százaléka a nyaralás szükséges kellékének tartja a jó minőségű képeket készítő eszközt, addig a 35-45 év közöttieknek már csak alig több mint fele gondolkodik így. 

Alig számít az ütés, a por és a víz

Az olyan praktikus tulajdonságok, mint az ütésállóság, porállóság vagy vízállóság igen alul vannak a fontossági listán: a megkérdezettek mindössze 39 százaléka tart igényt az előbbire, porral szembeni védettség 35 százalékuknak bír jelentőséggel, míg vízálló telefont csupán kevesebb, mint a válaszadók harmada tartana fontosnak. 

A kiváló minőségű képernyő a megkérdezettek több mint felénél (59 százalék) bír jelentőséggel, 53 százalék pedig a navigációhoz és térkép-applikációkhoz szükséges GPS-elérést tartja elengedhetetlennek. Az LTE/4G kapcsolat a válaszadók nagyjából felének fontos.

Népszerű applikációk

Nyaralás során a legtöbbek által használt okostelefonról elérhető szolgáltatás a Booking.com, ezt a felhasználók 55 százaléka használja. A másik utazási alkalmazásnál, a Tripadvisornál (34 százalék) viszont népszerűbb az Instagram (37 százalék), ahogy a felhasználók mintegy negyede a zenéket biztosító Spotify és a filmnézésben élen járó Netflix nélkül sem tudja elképzelni a vakációt.