Okosóráknak ketyeg az idő: itt a legújabb trend

Okosóráknak ketyeg az idő: itt a legújabb trend

Okosóráknak ketyeg az idő: itt a legújabb trend

szórakozás

3 perc

Az év elején megtartott tech csúcsrendezvényen, a CES 2015-ön külön reflektorfényt kaptak a viselhető kiegészítők, és új okosórák színes kavalkádjával rukkoltak elő a gyártók.

Repül az idő – ez a jól ismert mondás egészen új értelmet nyert az év elején megtartott fogyasztói elektronikai kiállításon. A Consumer Electronics Show eseményeit világszerte árgus szemekkel követték, hiszen itt hangzottak el az előttünk álló évet meghatározó irányelvek, trendek, és tömegével mutatták be az újdonságokat; legyen szó okostelefonokról, smart home gépekről, drónokról, szemkápráztató monitorokról vagy autókról. A tech világ csúcsrendezvényén az intelligens, viselhető kiegészítőkre is kiemelt hangsúlyt fektettek, számos gyártó vállalat lépett porondra legújabb okosóramodelljeivel.     

Ezek egyike volt a BURG, mely a kiállításon mutatta be 2015-ös kollekciójának egyik gyöngyszemét, a BURG 27, rozsdamentes acélból készült okosórát. A cég állítása szerint ez az első olyan modelljük, melybe az új, legmagasabb minőséget képviselő Media Tek chipet szerelték. Az Android 4.4-es eszköz hangutasításra lép működésbe, az egészségi állapotot és az alvási periódusokat nyomon követő alkalmazások kapcsolódnak hozzá. A kiegészítővel internetezni is lehet, zenét és videókat streamelni, de a felhasználók a Facebook-, Twitter-, Skype-fiókjukhoz és GPS-hez is hozzáférhetnek.

Az okosóra gyakorlatilag különálló telefonként működik, így hívások indítására és fogadására, üzenetek küldésére egyaránt alkalmas anélkül, hogy a viselőjének elő kellene vennie a mobilját. A csillogó ékszerek kedvelőire is gondolt a vállalat; a BURG hamarosan piacra dobja Swarovski kristállyal díszített okosóra-karkötőjét.  

A Sony Mobile Communications a SmartWear kollekció legújabb, rozsdamentes acélból készült modelljével, a SmartWatch 3 nevű okosórával lépett színre. Az 1,6 hüvelykes, TFT folyadékkristályos, transzreflektív kijelzőről erős napsütésben is könnyedén le lehet olvasni az adatokat.

A kiegészítőn zenét lehet hallgatni, több intelligens szenzorral látták el, illetve GPS-nyomkövetőt is kapott. A Sony emellett egy olyan különleges SmartWatch 3 tartót is kifejlesztett, mellyel a felhasználók 24 milliméteres szíjakat rögzíthetnek az okosórákra. A cég a kiállításon még azt is közölte, hogy a Virgin Atlantic-kel közösen fejlesztik tovább a SmartWear kollekciót.  

Garmin okosóra mindennapi használatra >>A Garmin a szabadtéri sportokat űzőknek és kirándulóknak tervezett GPS-alapú nyomkövetést lehetővé tevő, kihangosítható okosórát. Az epix elnevezésű kiegészítőnek 1,4 hüvelykes, magas felbontású színes kijelzője van. A 8 gigabájt beépített memóriát tartalmazó kiegészítőre domborzati térképeket is fel lehet tölteni, illetve egy éven keresztül ingyenesen el lehet érni a BirdsEye műholdas képeit.

Az eszközt egy minden irányba mozgatható EXO fémantennával is ellátták, és a felhasználók ennek segítségével állapíthatják meg pontos helyzetüket. Az órába magasságmérőt, barométert, illetve iránytűt szereltek, hogy még jobban segítsék a tájékozódást. Az intelligens kütyü a szívritmus rögzítését lehetővé tevő ANT+ szenzorokkal, valamint a hőmérsékletet nyomon követő Tempe-érzékelőkkel is kompatibilis.

CES 2015: az Alcatel is okosórában utazik >>A divatos okosórákat tervező Martian Watches nem aprózta el; a cég a CES-en rögtön négy új modellt mutatott be a nagyközönségnek.

A Martian Aviator, a Martian Commander, a Martian Electra és a Martian Monarch Series darabokat a legújabb technológiákkal látták el, és képesek a duális üzemmódra. A viselhető kiegészítőknek hangutasításokkal lehet parancsokat adni hagyományos Bluetooth-kapcsolaton keresztül. A Bluetooth LE hálózaton pedig több ezernyi népszerű alkalmazástól és programtól érkező értesítőket lehet fogadni. Az újabb modellek egyaránt vízállóak, iOS, illetve Android operációs rendszerrel ellátott telefonokkal is működnek.

Azok a felhasználók pedig, akik beruháznak a Hyundai „Blue Link” elnevezésű okosórájára, ennek segítségével irányíthatják járműveiket. A koreai autógyártó a Station Digital Media-val partnerségben fejlesztette ki modelljét.

A kapcsolódó felhőalapú platformon keresztül akár távolról is el lehet indítani a kocsit, illetve valós idejű értesítőket lehet kérni okostelefonokra a jármű műszaki állapotáról. A mikrofon ikon megnyomása után a kiegészítőt hangutasítással lehet vezérelni, a sofőrnek elegendő csupán annyit mondania, hogy „Indítsd be az autót”, „Zárd be az ajtókat”, vagy „Találd meg a kocsit”. A Blue Link okosórás alkalmazása az első, illetve az új generációs Hyundai modellekkel használható, és Bluetooth-hálózaton keresztül csatlakozik a tulajdonos okostelefonjához.

Forrás: Connected World