Zavarja a zaj? Beszéljen suttogva Alexával!

Kapcsolódó cikkek

Zavarja a zaj? Beszéljen suttogva Alexával!

Zavarja a zaj? Beszéljen suttogva Alexával!

szórakozás

1 perc

Whisper funkciót kap az Amazon virtuális asszisztense. Az új alkalmazási mód már a tengerentúlon elérhető, így aki nem akar zajongani, ezentúl beszélhet csendesebben a virtuális asszisztenshez.

Az elsuttogott utasításokra az eszköz hasonló hangerővel válaszol – igaz, egyelőre csak angolul és csak az Egyesült Államokban. A funkció jól jöhet például a gyereküket altató szülőknek, akik alig hallhatóan utasíthatják egy dal lejátszására az eszközt, vagy azoknak, akik nem akarják felébreszteni a közelükben alvókat.

A The Verge újságírója már tavaly, az Amazon fejlesztői konferenciáján találkozott a Whisper funkcióval. Az amerikai cég akkor úgy mutatta be az új lehetőséget, mint ami „emberibbé” teszi Alexát azzal, hogy képes suttogni, rövid szüneteket tartani vagy változtatni a beszéd sebességén. A vezető szerkesztő szerint bár a hang most lényegesen természetesebbnek hat, mint az egy évvel ezelőtti változat, még mindig nagyon „furcsa”.

Mesterséges intelligencia és gépi tanulás

Az új üzemmód része annak a fejlesztéssorozatnak, amivel az e-kereskedelmi óriás bővíteni szeretné az eszköz kontextuális tudatosságát. A fejlesztők célja, hogy az okoshangszóró építsen a készülék és használói közti korábbi interakciókra is, amikor egy adott kérést teljesít. A hangfelismerő technológia szintén Alexa egyre fejlettebb mesterséges intelligencia, vagyis AI-képességei közé tartozik.

Ahogy a vállalat vezető kutatója, Rohit Prasad magyarázta, a gép automatikusan megtanulja az audiojelek jellemzőit, amelyek segítenek a különböző hangok vagy a suttogás észlelésében. A halk üzem ugyanazon a gépi tanulási hálózaton alapul, mint az Alexa Guardian. Ez a funkció képes felismerni a füstjelző, a szén-dioxid érzékelő vagy az üvegtörés hangját. Így válik a virtuális asszisztens egyben otthoni riasztórendszerré is.

Forrás: