A családok kedvence a golden retriever

Kapcsolódó cikkek

A családok kedvence a golden retriever

A családok kedvence a jámbor lelkű golden retriever

agrár

2 perc

Nem is meglepő, hogy a családosok körében leggyakrabban választandó kutyafajta a golden retriever, hiszen végtelenül barátságos, egyszerűen tanítható és rendkívül emberszerető. Nagyon hamar családtaggá válik, aki a gyerekek legjobb barátja is egyben.

A barátságos és játékos vadászkutya

A Grandopet.hu golden retriever fajtaleírása alapján ismertetjük a jámbor, társaságkedvelő kutyust, aki méltán olyan népszerű. Engedelmessége egyedülálló, egyetlen másik fajtánál sem tapasztalható hasonló mértékben. 

Barátságos jelleméből fakadóan nem alkalmazható házőrzésre, cserébe viszont játékos és nyugodt vérmérsékletű. Ez a tulajdonsága pedig különösen gyerekek mellett áldásos. Igényli szerettei társaságát, nagyon ragaszkodó, emiatt hosszabb időre nem szabad magára hagyni. 

Intelligens és tanulékony, ehhez párosul emberszerető, engedelmes magatartása, így kiválóan megállja helyét segítőkutyaként is. Kiképezhető vakvezetésre, mentésre egyaránt. 

Lakásban is tartható, ezt igazolja szófogadó viselkedése is, azonban a napi szintű mozgásról gondoskodni kell. Szereti a gazdival való közös sétákat, kirándulásokat, jól érzi magát vízparton is. Kiváló vadászati képességekkel bír, amely együtt jár rendkívül fejlett szaglásával. 

A golden retriever külső sajátosságai

Egy dekoratív megjelenésű, igényes kutyus. Testfelépítése arányos, nem meglepő, hogy gyakran látni kiállításokon. Erősen pigmentált, barátságos tekintete azonnal magával ragad bárkit. 

Középtermetű, bundája jellemzően aranybarna, esetleg krémszínű. Előfordulhat ezen árnyalatok vegyes kombinációja is. Kölyökként a szőrzete világosabb, mint felnőtt korában, azonban a füle belsejében látható szín megmutatja a végleges árnyalatot. További jellegzetessége, hogy bundája sima vagy hullámos, az oldalán, a mellső lábain, a mellkasán, a hasán, illetve a farkán a legdúsabb. Benti kedvenc esetén érdemes naponta átkefélni, különösen a vedlés időszakában. 

Naponta körülbelül egy órányi szabadtéri elfoglaltságot biztosítani kell számára. Imád futni, játszani, ennek köszönhetően a kutyás sportok kedvelőinek is ideális fajta. Szeret labdázni, úszni, bolondozni a gazdival. 

Kinek javasolt a tartása? 

Kétségtelen, hogy angyali tekintete azonnal levesz bárkit a lábáról, ennek ellenére törekedjünk a tanítására. Kevés nevelés mellett is teljes értékű családtag válhat belőle, aki imád a társaság középpontjában lenni, és remekül kijön mindenkivel. Ideális családosoknak, egyedülállóknak egyaránt. Nagyon könnyen elsajátítja a főbb szabályok betartását, általa nem csupán egy barátságos, hűséges barátot, de egy okos társat is nyerünk. 

Elsősorban olyan gazdit igényel, aki hajlandó naponta elegendő időt szánni a közös tevékenységekre. Biztosak lehetünk benne, hogy egy golden retriever rengeteg vidámságot hoz a mindennapokba.