A jövő mezőgazdasága fenntartható és digitális

Kapcsolódó cikkek

A jövő mezőgazdasága fenntartható és digitális

A jövő mezőgazdasága fenntartható és digitális

agrár

2 perc

A fenntarthatóság, a digitalizáció és az innováció jelentőségét hangsúlyozták az Agrárminisztérium előadói a Magyar Tudományos Akadémián tartott Együttműködés a fenntartható mezőgazdaságért elnevezésű konferencián.

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár köszöntőjében elmondta: a fenntartható fejlődés ma már nem csak államok és nemzetközi szervezetek fontos ügye, hanem maguk a gazdasági szereplők is kezdeményezőivé válnak minden ágazatban a sürgető technológiai átállásnak.

Fő célkitűzés a környezet elhasználódásának megakadályozása, amit úgy kell véghezvinni, hogy közben ne mondjunk le sem a gazdasági fejlődés, sem a társadalmi egyenlőség és igazságosság igényeiről. Mindezen célokat az unió Közös Agrárpolitikája (KAP) hivatott lebontani az egyes térségekre és folyamatokra.

„Ma már nem kérdőjelezhető meg, hogy csak a fenntartható mezőgazdasági modell biztosíthatja az agrárgazdaság fejlődését. A növénytermesztésben a fenntarthatóságot az integrált növényvédelem jelenti. A növényvédőszer-gyártók részéről a legfőbb hozzáadott érték, illetve a fenntarthatóság egyik kulcsfontosságú előfeltétele az egyre modernebb technológiákat biztosító hatóanyag-innováció” – tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta: a mezőgazdasági termelés biztonsága túlmutat a megtermelt élelmiszer mennyiségi és minőségi biztonságán, magában foglalja az élelmiszertermelésre alkalmas környezet hosszú távú fenntartását is.

„Magasabb fokozatra szeretnénk állítani a magyar mezőgazdaság teljesítményét” – fogalmazott a fórumon a mezőgazdaságért felelős államtitkár. Feldman Zsolt hozzátette: a jövő agráriumának kialakításakor a fenntarthatóság, innováció és digitalizáció célrendszerét kell az eddigieken túlmenően még erősebben megcélozni a nagyobb teljesítmény érdekében. Ehhez elengedhetetlen a hazai agráriumhoz kapcsolódó, gazdálkodók és a tudásátadáshoz kapcsolódó intézmények közötti kapcsolat erősítése, illetve a tanácsadási szolgáltatások és innováció szintjének további emelése.

Fontos előrelépés, hogy már elkészült a Digitális Agrárstratégia, amely megteremti a hazai ágazat digitális alapokra helyezésének kereteit. Ez illeszkedik abba a kormányzati modellbe is, amely a Digitális Jólét Programon keresztül fejleszti az országban a korszerű digitális környezetet.