Sokat kaszálhat, aki a virtuális világban profi traktoros

Kapcsolódó cikkek

Sokat kaszálhat, aki a virtuális világban profi traktoros

Sokat kaszálhat, aki a virtuális világban profi traktoros

agrár

2 perc

A mezőgazdaság és az e-sport különös találkozásaként idén farmszimulátor világbajnokság indult.

Amikor a legnépszerűbb játékokra és az elektronikus sportokra gondolunk, akkor sokaknak jó eséllyel a Fortnite vagy az Overwatch ugrik be a legelsők között. De ezek mellett még rengeteg kevésbé ismert fejlesztés járja a maga útját, például jó pár úgynevezett „farming” – vagyis gazdálkodó-szimulációs játékok.

Idén januárban a Giants Software fejlesztőcég meghirdette a saját ligáját, ami pontosan az, aminek első pillantásra tűnik: egy népszerű PC-játékra kiírt bajnokság. A teljes verseny tíz fordulót foglal magában, amelyeket több európai helyszínen tartanak. Nem egy esetben ezeket a köröket kifejezetten nagyobb eseményekhez időzítették, mint például az augusztus 20-24. között Kölnben megrendezendő Gamescom, amely Európa legnagyobb digitális játékbörzéje.

A másik nagy rendezvény az október végén-november elején Versaillesben megrendezésre kerülő francia játékexpó, a Paris Games Week. A nagy finálé pedig a FarmCon 2020 lesz, ahol 250.000 euró díjat osztanak ki a versenyzők között. A játékosok a népszerű sorozat legfrissebb darabjával, a több millió példányban letöltött Farming Simulator 19 segítségével mérhetik össze tudásukat.

A virtuális földműves bajnokságok már évek óta szép csendben léteztek a háttérben, de elsősorban mezőgazdasági rendezvényekhez időzítették őket. Ám időközben a játékosok száma igencsak felduzzadt. Mivel nem mindegyikük volt kíváncsi a legújabb bálarakodó gépekre, így a Giants ügyvezető igazgatója, Christian Ammann úgy döntött, külön ágként komoly e-sporttá formálja a játékprogramot.

„Ez volt az a pillanat, amikor ráébredtünk, hogy ezt lényegesen professzionálisabb szinten is lehet művelni” – nyilatkozta az Esport Observernek. Ám, míg a legnépszerűbb e-sport bajnokságok egyre jobban kezdenek hasonlítani a „valódi” profi sport világához, addig a Giants Software inkább többféle megmérettetésben gondolkodik.

Nem mindenki kíváncsi egy tökéletes Fortnite-erődítményre vagy egy jól időzített Counter-Strike lövésre. „Hiszünk abban, hogy sikeresen tudjuk vegyíteni a valódi gazdálkodást a játékélménnyel, hogy mindenki megtalálja a kedvére való szórakozást” – zárta gondolatait Ammann.

Forrás: