Célegyenesben a GM önvezető autója

Kapcsolódó cikkek

Célegyenesben a GM önvezető autója

Célegyenesben a GM önvezető autója

autó

2 perc

A japán SoftBank Vision Fund május végén jelentett be egy 2,25 milliárd dollár értékű befektetést a GM Cruise divízióba.

A beruházás két külön lépésben fog megtörténni. 900 millió dollárt azonnal, a következő 1,35 milliárdot pedig majd akkor fektetik be, amikor a Cruise már kereskedelmi forgalomba hozható. Ez pedig egyáltalán nincs messze a tervek szerint.

„A GM jelentős előrelépéseket tett afelé, hogy megvalósuljon a tökéletesen automatizált vezetés álma. Ennek köszönhetően arra számítunk, hogy drasztikusan csökkenhetnek a halálos balesetek, a károsanyag-kibocsátás és a forgalmi torlódások is” – mondta Mary Barra, a GM elnök-vezérigazgatója.

„Úgy véljük, hogy a GM Cruise teljesen integrált szoftver- és hardvercsomagja kivételes versenyelőnyt biztosít. Azon leszünk, hogy további segítségükre legyünk abban, hogy ők vezessék az autóipar történelmi átalakulását” – foglalta össze Michael Ronen egy sajtótájékoztatón, ahol a SoftBank befektetési tanácsadóit képviselte.

Dollármillióktól a dollármilliárdokig

A Cruise eredetileg egy San Franciscó-i startup volt. Fejlődését jól érzékelteti, hogy még önálló cégként 18 millió dollárért jutott forráshoz a tőzsde által, amivel piaci értéke 90 millió dollárra nőtt. Ezt követően vásárolta fel a GM 581 millió dollárért. A SoftBank technológiai alapjának befektetései után értékük már 11,5 millárd dollárra ugrott.

Tavaly szeptemberben a Cruise bejelentette, hogy elkészült az első önvezető járműve, és minden adott a sorozatgyártáshoz is. Egyelőre ötven autót gyártottak le a prototípusból, hogy emberi vezetők segítségével tesztelni tudják a cég Szilícium-völgyben található főhadiszállásán.

A sorozatgyártást a GM Orionban (Detroit közelében) található gyárába tervezik, és a Chevrolet Bolt alkatrészeit fogják felhasználni. A kereskedelmi forgalomba hozatalra már csak 2019-ig kell várni, legalábbis ezt nyilatkozta még év elején Dan Ammann, a GM elnöke és Kyle Vogt, a Cruise vezérigazgatója.

Forrás: