Intelligens parkolás: magyar érdekeltség Kínában

Intelligens parkolás: magyar érdekeltség Kínában

Intelligens parkolás: magyar érdekeltség Kínában

autó

2 perc

Csaknem egymilliárd forinttal száll be egy hazai tőkealap a fejlesztésbe.

A magyar tulajdonú GB & Partners alapkezelő csaknem egymilliárd forintos tőkeemeléssel csatakozik a budapesti EPS Global Zrt.-hez, amely a kínai ZTE nemzetközi távközlési óriásvállalattal együtt dolgozik intelligens parkolási megoldásokon.

Az alapkezelő a tőkeemelést az Exim Exportösztönző Magántőkealap forrásaiból hajtja végre az i-Cell Kft.-vel közös vállalkozáson keresztül.

A közlemény szerint az EPS Global az ZTE-vel közös céggel legalább 100 ezer parkolóhely üzemeltetési jogát szeretnék megszerezni Kínában a következő években.

Tízezer parkolóhelyre már megkötötték a szerződést

A ZTE-EPS elsőként Jangcsung városában nyert megbízást smart parking (okos parkolás) rendszer kialakítására és üzemeltetésére 20 éves koncessziós szerződéssel. Ez az első olyan parkolási projekt Kínában, amely az állami és a magántőke együttműködésében valósul meg.

A rendszerben a parkolóhelyeken elhelyezett szenzorok információt biztosítanak az üzemeltetőnek, valamint mobiltelefonos applikáción és digitális információs táblákon keresztül az autósoknak is. Az EPS felelős a parkolási szoftver fejlesztéséért, valamint a technikai infrastruktúra és a parkolóhelyek üzemeltetéséért is.

Félmilliárdos tétel a kivitelben

A tájékoztatás szerint a magas hozzáadott értékű szolgáltatásexport már kizárólag csak a 10 ezer parkolóhely megvalósítása esetén is évente körülbelül 500 millió forinttal járul hozzá Magyarország exportjához. A parkolási szoftver fejlesztése a vállalkozás budapesti központjában zajlik, és a tervek szerint szintén magyarországi fejlesztésű és gyártású parkolási szenzor kerül a rendszerbe.

A ZTE-ITS, a ZTE csoport információtechnológiával foglalkozó leányvállalata smart city (okos város) megoldások szállítója, különböző információtechnológiai eszközökkel működő városüzemeltetési megoldásokat fejleszt. Az EPS Global innovatív parkolási szenzorok, ellenőrzési és fizetési megoldások, rendszerüzemeltetési technológiák fejlesztésével, gyártásával és üzemeltetésével foglalkozó társaság, olyan szoftvert fejlesztett ki, amely specializáltan képes kezelni a parkolás-menedzsment folyamatait.

Forrás: Trend FM / MTI