Önvezető buszok szállítják a koronavírus-teszteket

Kapcsolódó cikkek

Önvezető buszok szállítják a koronavírus-teszteket

Önvezető buszok szállítják a koronavírus-teszteket

autó

1 perc

A floridai Jacksonville-ben zajló kezdeményezésben részt vesz a helyi közlekedési hatóság, az autonóm járművek fejlesztésére szakosodott Navya és az önvezető szolgáltatásokat biztosító Beep.

Első lépésként négy autonóm kisbuszt használnak, amelyek a COVID-19 teszteket szállítják egy drive-through tesztelő létesítményből a feldolgozást végző Mayo Clinic orvosi központban található laboratóriumba.

Az egyik kisbuszt a helyi közlekedési hatóság biztosítja, amely a Jacksonville Skyway önvezető rendszerre történő felkészülés jegyében már 2017 óta tesztel autonóm járműveket.

Kent Thielen, a floridai Mayo Clinic vezérigazgatója kiemelte, a mesterséges intelligencia és a az élvonalbeli autonóm járműtechnológia révén nemcsak a fertőzésveszély csökken, hanem az így felszabaduló időt az egészségügyi személyzet a közvetlen gyógykezelésre és a betegek ápolására fordíthatja.

A szállítás a közúti- és a gyalogosforgalomtól elkülönített útvonalon zajlik. A programra viszont egyelőre bizonyos megszorítások is vonatkoznak. A teszteket szállító transzferjáratokat ugyanis a megfelelő biztonság garantálása érdekében egy valódi sofőr által vezetett városi terepjáró követi.

Nathaniel P. Ford, a közlekedési hatóság vezérigazgatója elmondta, az önvezető projekt kiemelt jelentőségű a város életében. Az Ultimate Urban Circulator nevű program körülbelül három éves tesztelési időszakra nyújt lehetőséget. Mindenesetre az biztos, hogy a kezdeményezés jó példája annak, miként lehet gyorsan adaptálni a sofőr nélküli technológiát vészhelyzetben.

Forrás: