Adatözön: párhuzamok a cégek és az okosvárosok között

Kapcsolódó cikkek

Adatözön: párhuzamok a cégek és az okosvárosok között

Adatözön és elemzés: párhuzamok a cégek és az okosvárosok között

big data

2 perc

Cikkünk első részében megvizsgáltuk, mitől is lesz egy település valóban „intelligens”. A folytatásban áttekintjük, milyen további elemekre van szükség a megfelelő működés kialakításához.

A kulcs az adatkezelés

Sok nagyvállalathoz hasonlóan az okosvárosok esetén is hatalmas mennyiségű adat előállítása, tárolása és elemzése történik. Mivel az adatok elemzésével kapcsolatos komplexitás szintje meghaladja az emberi képességeket, így a gépi tanulás (machine learning) és a mesterséges intelligencia (artifitical intelligence) is elengedhetetlenek.

A ML és AI segítségével a felelős szakemberek hozzájuthatnak a számukra valóban releváns információkhoz, és ezek alapján megtehetik a szükséges intézkedéseket. Az elemzések sok mindenre használhatók, legyen szó problémamegoldásról, folyamatautomatizálásról, a teljesítmény javításáról vagy új funkciók, új szolgáltatások kialakításáról.

Az új technológiákhoz viszont jelentős informatikai adottságra van szükség, amelyek jellemzően egyre inkább felhőalapúak. A smart city-kben található szenzorok és a világhálóra csatlakoztatott eszközök közötti állandó kapcsolat fenntartása miatt a helyi hálózati teljesítmény folyamatos ellenőrzése is különösen kritikus pontnak számít.

Megfelelőség (compliance)

Az intelligens városok és az összekapcsolt vállalkozások másik közös jellemzője, hogy működésük adatokon alapul. A mai GDPR-korszakban a rendszergazdák és hálózati adminisztrációval foglalkozók is komoly felelőséggel bírnak, hiszen garantálniuk kell az egyre nagyobb mennyiségű adat szabályoknak megfelelő összegyűjtését és tárolását. Továbbá gondoskodniuk kell arról is, hogy ezekhez az információkhoz harmadik fél ne férhessen hozzá.

Ahogy tehát egy vállalkozásnak biztosítania kell az ügyfelek személyes adatainak védelmét, úgy kell az okosvárosok IT-szakembereinek is kialakítaniuk az új típusú adatok védelmét szolgáló irányelveket. A kapcsolódó szabályozásokban egyértelműen le kell fektetni, milyen adat minősül érzékeny információnak, és egyéni szinten kell a lakosság engedélyét kérni azok felhasználásához. Továbbá mindenkit tájékoztatni kell a felhasználás módjáról és az adatok megőrzéséről is.

Azonos szakértelem, új kihívások

Amint az a fentiekből is látszik, számos párhuzam állapítható meg a cégek és települések között. Az innovatív városok informatikai szakemberei tehát szinte ugyanazokat az ismereteket, tapasztalatokat és eszközöket alkalmazhatják az okosvárosokra, mint a vállalati hálózatok esetében. A hálózati teljesítmény, a biztonságos kapcsolat, valamint az adatvédelem és az adatbiztonság valós időben történő figyelemmel kísérése révén biztosítható a megfelelő „csatlakoztatottság” és védelmi szint. Ezzel pedig a városlakók újfajta előnyökhöz és lehetőségekhez juthatnak.