Intelligens algoritmussal lehetne jobb az iskolai menza

Kapcsolódó cikkek

Intelligens algoritmussal lehetne jobb az iskolai menza

Intelligens algoritmussal lehetne jobb az iskolai menza

big data

2 perc

Az ENSZ világélelmezési szervezete, a World Food Programme integrált információs rendszerének segítségével ugyanannyi pénzből jóval több gyermeknek lehet tápláló ételt biztosítani az elmaradott országokban. Az online eszköz fejlesztésében a legnagyobb magyar big data cég, a Starschema is jelentős szerepet vállal.

A világ 60 legszegényebb országában a számítások szerint nap mint nap több mint 70 millió gyermek érkezik éhesen az iskolába. Bár többségük legalább egyszer kap ételt a helyszínen, annak minősége és tápértéke a legtöbb esetben nem éri a megfelelő szintet.

A World Food Programme (WFP) 2019-ben egy olyan információs rendszer fejlesztésébe kezdett, amely innovatív megoldást ad a problémára. A PLUS School Menu Optimizer egy rendkívül összetett algoritmus segítségével állít össze komplett menüsorokat az egyes iskolákra szabva.

A számítások során olyan adatokra támaszkodik, mint a lokális termelőknél elérhető alapanyagok, szezonális kínálat, árak, szállítási költségek, valamint helyi étkezési szokások és receptek.

A rendszer első éles bevetése 2019 második felében történt az ázsiai Bhután egyik elmaradott régiójában. A végeredmény igazolta a fejlesztők várakozásait: a szoftver használatával ugyanazt a tápértéket tartalmazó ételadagot 20 százalékkal kisebb költséggel állították elő, míg a rendelkezésre álló pénzkeretből összességében 70 százalékkal több élelmiszert szereztek be a helyi termelőktől.

A Starschema Kft. idén januárban csatlakozott a projekthez. A magyar csapat felelős elsősorban az összetett fejlesztési munka technikai hátterének biztosításáért, a kapcsolódó rendszerek integrációjáért, valamint azért, hogy a bonyolult kalkulációk elvégzéséhez megfelelő számítási teljesítmény álljon rendelkezésre. Részben a szakértőik munkája teszi lehetővé, hogy a WFP már idén további országokra terjessze ki az iskolai étkeztetést támogató programját.

A cég ENSZ-szel való együttműködése egészen 2017-ig nyúlik vissza. A világszervezet és annak intézményei azóta alkalmazzák a budapesti csapat fejlett adatelemzési és adatvizualizációs megoldásait.