Biztonsági dilemmák az okosotthonokban

Biztonsági dilemmák az okosotthonokban

Biztonsági dilemmák az okosotthonokban

biztonság

2 perc

A kezdeti időkben roppant bizakodó előrejelzések láttak napvilágot az intelligens otthonok elterjedéséről és az energiafogyasztásra gyakorolt pozitív hatásairól, de ezek a várakozások egyelőre túl optimistának bizonyultak.

Mivel a kereskedelmi- és lakóépületek adják a felhasznált energia (és a szén-dioxid-kibocsátás) 40%-át, így azt lehetne hinni, hogy ezek okossá tételével számottevően vissza lehet fogni a környezetkárosító anyagok kibocsátását. A Shelton Group szakértője szerint azonban jelen állás szerint az IoT-megoldásoknak mégsincs akkora pozitív hatásuk, mint ahogy azt a gyártók hirdették.

Mitől lesznek népszerűek az otthoni okoskészülékek?

A McKinsey tanácsadócég optimista növekedési ütemet vetített előre, viszont az eladási mutatók a vártnál jóval alacsonyabbak, egy nemrégiben megjelent Gartner-tanulmány szerint az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában a háztartások mindössze 10 százaléka folyamodik okosmegoldásokhoz. Az egyik problémát az jelenti, hogy a gyártók nem hangsúlyozzák kellőképpen a Dolgok Internetéhez (IoT) csatlakoztatott eszközök előnyeit, így például azt, hogy segítségükkel mennyire könnyíthetők meg a napi feladatok.

A legnagyobb fejtörést továbbra is a biztonság okozza

A hackertámadások évek óta rávilágítanak a rendszer hiányosságaira, ennek ellenére a kérdést még mindig nem sikerült megoldani. Elég csak a közelmúltban történt esetekre gondolni, amikor a biztonsági kamerák által rögzített és megosztott képek olyan nyilvános oldalakra kerültek fel, ahol bárki hozzájuk férhetett. Így a fogyasztók hiába nyitottak a modern megoldásokra, a fentiek egy pillanat alatt elvehetik lelkesedésüket és eltántoríthatják őket az újdonságok igénybevételétől.

Hasonló a helyzet az internetre csatlakoztatott okosautókkal is: a Deloitte felmérése szerint az amerikaiak 74%-a nem tartja elég biztonságosnak ezeket, ugyanakkor 54% használna intelligens autót, ha azt egy általa ismert és megbízhatónak tartott gyártó fejlesztené. Talán ez lehet a kulcs az okosotthonokba készült eszközök esetén is, mivel az új piaci szereplők esetén még inkább jellemző a biztonsági kérdéseket érintő aggály.

Forrás: GreenBiz