Lakáskulcs? Nyugodtan megfeledkezhet róla

Lakáskulcs? Nyugodtan megfeledkezhet róla

Lakáskulcs? Nyugodtan megfeledkezhet róla

biztonság

5 perc

A bejárati ajtóra szerelhető Lockitron okoszárat telefonnal lehet irányítani, így mobillal is könnyedén lehet zárni vagy nyitni a lakást. A rendszer emellett értesítést küld, ha valaki belépett, vagy kopogtat az ajtón.

Előfordult már, hogy egész nap gyötörte a gondolat, hogy vajon a reggeli rohanásban nem hagyta-e véletlenül nyitva a lakásának ajtaját? Egy M2M, vagyis gépek közti kommunikációra épülő fejlesztés most segíthet eloszlatni az aggályait, hiszen nemrég érkezett meg a piacra a Lockitron okoszár. Az okostelefonnal összekapcsolt készülék értesítést küld, ha nyitva maradt az ajtó, illetve azt is jelzi, hogyha valaki kopogtatott.  

Szívesen olvasna még biztonságtechnikai fejlesztésekről? Íme, a legokosabb kaputelefon >>A Lockitront egyszerűen rögzítheti a bejárati ajtaján található zárhoz, a készülék WiFi kapcsolaton keresztül kommunikál az okostelefonokkal. Az sem jelent problémát, ha régebbi mobillal rendelkezik, ugyanis a rendszert akár egyszerű szöveges üzenetekkel is lehet irányítani. A letöltött alkalmazás pedig teljesen új szintre emelheti otthonának biztonságát. Az applikáció segítségével például arra is lehetőség nyílik, hogy már akkor kinyissa a bejárati ajtót, amikor még éppen csak hazafelé tart a munkából, így nem kell a kulcsot keresgélnie.

Ha pusztán a boltba szalad le, illetve este kocogna egyet lefekvés előtt, akkor nyugodtan otthon felejtheti a kulcsot, a mobiljával ugyanis könnyedén zárhatja és nyithatja az otthonát. Az alkalmazásban be tudja állítani, hogy kik számára engedélyezi még az automatikus belépést, így biztosra veheti, hogy a lakásába csak a családtagok és a legjobb barátai juthatnak be. A rendszer külön értesítést küld, hogyha valaki belépett a házba, még akkor is, ha az ajtót kulccsal nyitotta ki. Így azonnal megtudhatja, hogy gyermeke épségben hazaérkezett az iskolából, illetve, hogy felesége végzett a napi bevásárlással és készül az ízletes vacsora.

A beszerelt érzékelőknek köszönhetően a rendszer arról is tájékoztatja, hogyha valaki kopogtatott az ajtón, így egy látogatójának sem kell a küszöbön ácsorogni és várni, hogy beengedjék. A dekoratív és kifinomult stílusú készülék jelenleg négy különböző színben – szürke, fekete, fehér és kék – kapható, az okoszárban lévő elemek nagyjából 6 hónapig bírják és lemerülés előtt értesítést küldenek az okostelefonra.

A Lockitronra egyelőre csak előrendelést lehet leadni a vállalat honlapján, bár az ára talán kicsit borsosnak tűnhet első ránézésre. Az okoszár 179 dollárért, vagyis átszámolva nagyjából 43 ezer forintért vásárolható meg. A fejlesztők hangsúlyozzák, hogy a rendszerhez való hozzáférést nagyon szigorúan ellenőrzik, az elektronikus banki szolgáltatásoknál is alkalmazott technikával kódolják a felhasználók adatait.