Életmentő fejlesztések az orvostudományban

Életmentő fejlesztések az orvostudományban

Életmentő fejlesztések az orvostudományban

egészség

2 perc

Az okostechnológia akár teljesen megváltoztathatja a mindennapi életet és újabb áttörő fejlesztéseket hozhat az egészségügyben is.

A teljes képhez azért hozzátartozik, hogy a különböző intelligens, innovatív megoldásokkal kapcsolatban még sok a nyitott kérdés. Jelen pillanatban nem tekinthetők teljes értékű orvosdiagnosztikai helyetteseknek, de a lehetőség ott rejlik bennük.

Diabétesz

A cukorbetegség az Egyesült Államok minden negyedik 65 évnél idősebb lakosát érinti és a hetedik vezető halálok. Leggyakoribb formája az úgynevezett kettes típusú diabétesz, amikor a beteg szervezete inzulinrezisztens, nem képes megfelelően hasznosítani ezt a típusú hormont.

Így működik az okos-vércukormérés

Ha valaki saját magának adagolja az inzulint, akkor pontosan tisztában kell lennie normál vércukorszintjével és eltérés esetén a megfelelő inzulinadagokat kell a szervezetébe juttatnia. Ennek fényében nagy segítséget jelentene egy olyan készülék, amely automatikusan, valós időben képes nyomon követni a beteg vércukorszintjét és akkor adagolja az inzulint, amikor arra valóban szükség van – így gyakorlatilag egy mesterséges hasnyálmirigyként működhetne.

A Dolgok Internete és a csatlakoztatott eszközök révén nemcsak az emberi szervezet működésére vonatkozó vizsgálatok és előrejelzések válnak elérhetővé, hanem bizonyos műveletek emberi beavatkozás nélkül is végrehajthatók – véli a cikk szerzője. 

Szívügyek

Nem elég, hogy a szervátültetési igény többszöröse a donorok kínálatának, de az Egyesült Államok Nemzeti Szív, Tüdő és Vér Intézete (NHLBI) szerint a rendelkezésre álló szívek mintegy 70%-a nem is alkalmas átültetésre, mivel ezekben az esetekben már bekövetkezett a szívhalál. Ez azt jelenti, hogy életképes szív egyedül az olyan agyhalott páciensektől szerezhető be, ahol az még aktívan működik.

Ezzel kapcsolatban is vannak próbálkozások, egy bizonyos „szív egy dobozban” rendszer melegen és működésben tartja a szervet hosszabb ideig, amíg az átültetésre nem kerül. A fejlesztés egyelőre még kísérleti fázisban van, az államok gyógyszer- és élelmiszerbiztonsági szervének jóváhagyására vár.

Egészség a focipályán is

Ezen a téren is egyre több az új technológiai megoldás, például a szenzorokkal ellátott sisakok, melyek monitorozzák az amerikai focisták fejét ért ütéseket, azonban a különféle agyi traumákat gyakran nem képesek felismerni. Érdemes még megemlíteni az idei Las Vegas-i CES-en debütált Vector fogvédőt, mely közvetlenül a játékosok edzőjének továbbítja a mért adatokat, ezzel pedig nemcsak a játékosok védelme biztosítható, hanem a teljesítmény is felülvizsgálható és javítható.

Ötletekből tehát nincs hiány és még az is előfordulhat, hogy egyszer tényleg eljut az egészségügyi technika és tudomány arra a szintre, hogy a fentiekhez hasonló eszközök és megoldások hétköznapinak számítsanak, ehhez azonban még bőven szükség van további kutatásokra, vizsgálatokra és fejlesztésekre.

Forrás: Tech2 / Tech.Firstpost.com