IoMT: intelligens technológiával a járvány ellen

Kapcsolódó cikkek

IoMT: intelligens technológiával a járvány ellen

IoMT: intelligens technológiával a járvány ellen

egészség

3 perc

A modern egészségügyi technológia egyre pontosabban integrálja a különböző eljárásokat a folyamatok egyszerűbbé tétele, felgyorsítása és megkönnyítése érdekében. A koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére nőtt a technológia internetre csatlakoztatottsága, a szélesebb infrastruktúra pedig jobban tudja kezelni az egészségügyi intézményeken egyre fokozódó nyomást.

Az Internet of Medical Things (IoMT) néven futó rendszer felerősíti a jelenleg elérhető mintegy ötvenezer egészségügyi technológia külső vagy belső hálózaton való együttműködési készségét.

Ugyanakkor ahogy a Világgazdasági Fórum nemrég megfogalmazta, szükség van a digitális infrastruktúra megerősítésére ahhoz, hogy az kezelni tudja a Covid-19 és a jövőbeli általános egészségügyi krízisek hatását.

Megváltozott a digitális éra: a viselhető kiegészítők, érzékelők, telemedicina-megoldások, gépi tanulási modellek és a számítógéppel vezérelt szolgáltatások szélesebb körben elérhetővé tették a rendszerhez való hozzáférést most, amikor valóban nagy szükség van rá. 

Az óriáscégek, mint például az IBM, a Siemens vagy a Johnson & Johnson is vállalkozott arra, hogy a krízis alatt még inkább invesztáljanak a betegek holisztikusabb megközelítését lehetővé tévő egészségügyi dolgok internetébe.

Az IoT for All összegyűjtötte azokat a fejlesztéseket, amelyek segíthetnek a pandémia alatt felmerült új igények terén, és amelyek remélhetőleg a járványidőszak után is velünk maradnak.

Távoli betegmonitorozás

A világjárvány felszínre hozta az olyan rendszerek iránti igényt, amelyek képesek a betegek bevonására és kezelésére még a különösen sebezhető időszakokban is.

A szociális távolságtartásra, karanténra vonatkozó szabályok miatt sokan nem tudják vagy nem akarják elhagyni otthonukat, ami különösen a már korábbról meglévő betegségek esetén veszélyeztetheti fizikai és lelki egészségüket. A kényszerűségből otthonukban tartózkodó, krónikus betegségük miatt állandó odafigyelést igénylőknek az IoMT kínálhat digitális orvosi szolgáltatásokat.

Értékes adatokat gyűjtő bioszenzorok

A különböző eszközök, mint a testen viselt és a vitális funkciókat – véroxigén-szintet, vércukrot – mérő bioszenzorok összekapcsolódhatnak a beteg okostelefonjával, számítógépével vagy tabletjével.

Az elektronikus készülékek továbbítják az adatokat a szakembereknek, akik így távolról követhetik az érintettek állapotának változását. Az információk, az adatokat továbbító eszközök egyedi azonosítószámán keresztül, egyszerűen nyomon követhetők, ráadásul vizuálisan is megjeleníthetők. A leolvasható mintázatok és eltérések az alkalmazott kezelés hatékonyságát jelzik.

A bioszenzorok ezenkívül segítenek annak biztosításában, hogy a páciens az előírtaknak megfelelően alkalmazza a szükséges gyógyszereket. Ha például akár az adag mennyisége, akár a használat gyakorisága eltér a javasolttól, az érzékelő riaszthatja az egészségügyi személyzetet. A valós idejű jelentés pedig lehetővé teszi, hogy a kezelőorvos időben megfelelő módosításokról döntsön. 

A San Diego-i egyetem már a járvány kezdetén elkezdte a biológiai érzékelők alkalmazását. A kutatók a kórházi kezelés után a koronavírusból meggyógyult pácienseket felkérték egy szenzor viselésére, mely az olyan életfunkciókat, mint a pulzus, az oxigénszaturáció, valamint aktivitásuk szintje és alvásuk minősége, monitorozza.

Az adatokat feltöltötték egy speciális applikációba, ahol a betegek naponta kitöltöttek egy, a hogylétükkel kapcsolatos kvalitatív kérdőívet is. A technológia lehetővé teszi azt is, hogy az érintettek biztonságban érezhessék magukat a kórházból való elbocsátás után is, és közvetlenül kapcsolatba léphessenek kezelőorvosukkal, ha állapotukban változás következik be.

A cikk második részében a vírus korai diagnózisáról, így közvetetten a terjedés megakadályozásáról, illetve a kórházakra nehezedő nyomás csökkentésének lehetőségeiről lesz szó.

Forrás: