Az okos jövőhöz kell az energetikai forradalom

Kapcsolódó cikkek

Az okos jövőhöz kell az energetikai forradalom

Az okos és fenntartható jövőhöz kell az energetikai forradalom

energia

3 perc

Az innovációs lehetőségek feltérképezésénél természetesen az energiaiparban is érdemes megnézni a nemzetközi trendeket és a folyamatban lévő projekteket. Az Okos Jövő Innovációs Klaszter webes konferenciáján a brit fejlesztések voltak a fókuszban.

A brit energetikai ökoszisztémáról, a legújabb technológiai fejlesztésekről, valamint a különféle fintech és digitális megoldásokról tartottak online konferenciát a budapesti Brit Nagykövetség, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az Okos Jövő Innovációs Klaszter szervezésében. Az angol nyelvű, online eseményen számos előadó prezentációit hallgathatták meg az érdeklődők.

Márton István, az MVM Csoport Smart Future Lab vezérigazgatója bemutatta az energetika szektorra specializálódott inkubátorprogramjaik felépítését, működését és a jelenleg futó projekteket. A következő évtizedben a legújabb trendek és az azokat erősítő szabályozások jelentősen átalakítják majd az energiaipart. A Smart Future Lab a 2016-os indulása óta már hat startup vállalkozás alapítását segítette, amelyek esetében a teljes kihelyezett tőke értéke 190 millió forint volt.

Az Energy Systems Catapult prezentációja az olyan innovatív megoldások köré épült fel, mint például az energiarendszer digitalizálása, az adatok értékének maximalizálása vagy a digitális rendszertérkép, mégpedig Eric Brown, a vállalat műszaki vezérigazgatója előadásában.

Az Energy Data Taskforce (Energiaadat-munkacsoport) tavaly júniusban tette közzé jelentését A Strategy for a Modern Digitalised Energy System címen, amely öt kulcsfontosságú ajánlást fogalmazott meg az Egyesült Királyság energiarendszerének korszerűsítésére, lehetővé téve a zéró nettó szén-dioxid-kibocsátást integrált adat- és digitális stratégián keresztül. Ma csupán a házak 4%-a alacsony szén-dioxid-kibocsátású, míg a célkitűzések szerint 2050-re akár az otthonok 90%-a elérheti a nulla széndioxid-kibocsátást.
 
Az Oxto Energy technológiai szolgáltató képviselője, Michael Willemot, az energiatárolás következő generációjáról tartott előadást. A vállalat szabadalmaztatott és bevált űrtechnológia segítségével olyan innovatív energiatároló rendszert fejlesztett, amely lehetővé teszi a fenntartható, alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövőt. Az úgynevezett New Generation Flywheel mechanikus akkumulátornak minősül, amely forgó tömeg formájában tárolja a kinetikus energiát. Úgy tervezték, hogy a megújuló technológiák – például a szél és a nap – mellett működjön, a folyamatos megújuló energiatermelés érdekében, még akkor is, ha az energia nem feltétlenül szükséges az adott pillanatban.
 
Az Utilidex társalapítója, Mike McCloskey, az energetikai adatok kihasználásának legújabb lehetőségeiről számolt be. Innovatív platformjuk, az úgynevezett Energy.Hub modell a felhőalapú technológiák kiaknázásával három alapvető modult egy integrált platformon kezel, a karbantartási költségek csökkentése érdekében. A részletes energiaadatok elemzése mellett a számlák feldolgozása is ezen keresztül zajlik, valamint teljes pénzügyi átláthatóságot biztosít az energiabeszerzési stratégiában.
 
Alastair Marke, a Blockchain & Climate Institute vezérigazgatójának előadása „A blockchain és a mesterséges intelligencia szerepe a jövőbeli energetikai modellek felépítésében” címmel indult. A 2018-ban megjelent Transforming Climate Finance and Green Investment with Blockchains a világ első könyve, amely azt vizsgálja, hogy a blokklánc-technológia milyen fontos szerepet játszhat az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. New Yorkban már több blockchain-alapú energiaipari alkalmazás is működik, például a LO3 Energy startup Brooklyn Microgrid fejlesztése, amely a történelem első fogyasztók közötti villamosenergia-tranzakciója.


 
Végül az Ovo Group nemzetközi részlegekért felelős igazgatója, Toby Ferenczi a legfontosabb technológiai platformjaikról készített összefoglalót. A Kaluza olyan szoftver- és hardvermegoldásokat, valamint házon belüli telepítési szolgáltatásokat nyújt, amely több millió energiaigényes eszközt, például elektromos járművek hálózatba integrálását teszi lehetővé.

A Kaluza küldetése, hogy minden eszközt biztonságosan csatlakoztasson egy intelligens nulla szén-dioxid-hálózathoz, és megkönnyítse globális átmenetet a fosszilis tüzelőanyagoktól a megújuló energiáig. Az Orion szabadalmaztatott, következő generációs energiakereskedelmi operációs platform pedig a világ egyik első, teljesen valós idejű energiaplatformja, amely a hagyományos számlázási koncepció helyett egy folyamatosan frissülő mérleget mutat.