Így védekezzen a hőség ellen – Árnyékoljon okosan!

Kapcsolódó cikkek

Így védekezzen a hőség ellen – Árnyékoljon okosan!

Így védekezzen a hőség ellen – Árnyékoljon okosan!

energia

7 perc

Nemcsak praktikusak, hanem energiahatékonyak és dizájnosak is az újfajta árnyékolástechnikai megoldások.

Bár az árnyékot és hűvösebb lakteret kínáló darabok ára borsos lehet, de hosszabb távú használatuk általában mégis energia- és költséghatékony. Általánosságban elmondható, hogy az intelligens megoldások használatával ebben az esetben is kényelmesebbé tehető a lakók élete vagy az irodák használata. A Mansion Global külön cikkben gyűjtött össze néhány, jelenleg elérhető „okos” ablaküvegeket és árnyékolót.

SageGlass

A minnesotai cég megoldásához nincs szükség külön árnyékolóra, és akár faltól-falig beépített nyílászárók esetben is működik.

Az első ránézésre „normál” ablaküvegnek tűnő felület úgynevezett elektrokromikus bevonattal készült, amelynek alapja egy ötrétegű kerámiaborítás. Az üveg alacsony elektromos feszültség hatására sötétedik, fordított esetben pedig „kivilágosodik”, tehát képes változtatni az „átlátszóságát” – és mindez okostelefonon is irányítható.

A SageGlass igény szerint időzítés alapján fény- és mozgásérzékelőkkel vagy termosztátokkal párosítva is használható, így azonnal képes reagálni az időjárási viszonyok változására – megakadályozva ezzel a túlmelegedést vagy a vakító fény beengedését. A fényáteresztés 60%-tól 1%-os szintig terjed, és a felhasználók igény szerint több alapárnyalat közül is választhatnak. Publikus árak nem elérhetők, a megrendelés a gyártó honlapjáról egyedi árajánlat alapján történik.

Somfy

A francia cég termékei összekötik a klasszikus árnyékolást a modern automatizálással. Megoldásaik azoknak lehetnek érdekesek, akik szeretik a napellenzőket. A Somfy árnyékolórendszerek számos kivitelben elérhetők, a mozgatásukat lehetővé tévő beépített motor pedig a gyártó szerint rendkívül halkan működik.

A felhasználók akár hangutasítással, akár – a kapcsolódó MyLink okostelefonos applikációnak köszönhetően – a világ bármely pontjáról szabályozhatják az árnyékoló működését. A Somfy kompatibilis egyéb intelligens otthoni rendszerekkel is, így a sötétítő leeresztésével párhuzamosan akár a világítás is bekapcsolható.

A rendszer napelemes szenzorokkal kombinálva is kapható, és az előre megadott hőfok elérése esetén automatikusan leengedhető, így használata energiahatékony megoldást jelenthet. A termék ára 299 dollárnál kezdődik, a cég  weboldala magyar nyelven is elérhető.

Sonte

A Sonte elsősorban azok számára jelent ideális megoldást, akik megfelelő árnyékolásra vágynak, viszont nem szeretnék kicseréltetni az ablakaikat. A SageGlass-hoz hasonlóan működő rendszer ebben az esetben egy diszpergált folyadékkristályokból álló polimer réteggel bevont fóliát jelent. A kapcsolódó telefonos alkalmazás használatával az elektromos áram hatására a folyadékkristályok összetömörülnek, így az ablak (pontosabban az azon található réteg) pillanatok alatt tejüveg hatásúvá változik.

A megoldás előnye a rugalmasság, mivel a fólia igény szerint méretre vágható, így gyakorlatilag bármilyen meglévő üvegfelületen használható. A gyártó azt ígéri, hogy a fejlesztésükkel akár 15 százalék is lefaragható az éves energiaköltségből. Bővebb információk a cég magyar nyelven is elérhető honlapján találhatók.

Axis

Az egyelőre korlátozott mennyiségben elérhető eszköz a már meglévő függönyöket és árnyékolókat teszi „okossá”. A gyöngyláncos vagy zsinóros rolók esetén használható távirányító méretű motort a falra, az ablak mellé kell felszerelni, belefűzve az árnyékoló zsinórját. A felhasználó ezt követően hangvezérléssel, a kapcsolódó alkalmazáson keresztül vagy a motor gombját megnyomva húzhatja fel vagy engedheti le a rolót.

A „csoport” (Group) gomb segítségével egy gombnyomással több árnyékoló is szabályozható egyszerre. A WiFi-kompatibilis Axis Gear összekapcsolható más smart home berendezésekkel is, vagy időzített ütemezés szerint is működtethető. Mivel napelemes, nincs szükség állandó töltésre, ettől függetlenül tartozik hozzá hagyományos akkumulátor is. A termék 249 dollárért (nagyjából 68 ezer forintért) rendelhető elő a termék weboldaláról, a következő kiszállítás szeptember folyamán várható.

Forrás: