Okosház a házban – Mi legyen az energiafaló régi épületekkel?

Okosház a házban – Mi legyen az energiafaló régi épületekkel?

Okosház a házban – Mi legyen az energiafaló régi épületekkel?

energia

5 perc

Újépítésű házak esetén a vastag szigetelés, a modern nyílászárók és a korszerű fűtésrendszer biztosítja az energiahatékonyságot. Sok évtizedekkel ezelőtt azonban még nem számított központi kérdésnek az energiatakarékosság.

A klímaváltozás újabb és újabb kihívásokat állít az emberiség elé, és egyre inkább központi kérdéssé válik a takarékos, környezetbarát szemlélet. Ennek egyik fontos eleme az élettér, így a lakóingatlan is, amely úgy lehet igazán zöld, ha például a lehető leghatékonyabban használja fel a fűtésre, vízmelegítésre szánt energiát. Az optimalizálásban ma már az okostechnológia is egyre fontosabb szerepet kaphat. Íme, egy nem éppen szokványos projekt, amely ezt a területet kutatja.

Kísértetház szenzorokkal

Képzeljen el egy öreg, viktoriánus korabeli sorházat, klasszikus téglafalakkal, alacsony belmagassággal, keskeny szobákkal. És most képzelje el, hogy ebben a házban nem lakik senki, mégis folyamatosan nyitogatják az ajtókat, ki-be kapcsolódik a fűtés, az elektronika, és felhasználják a bojler által melegített teljes vízmennyiséget is.

A bejárati ajtón kilépve ráadásul egy hatalmas csarnokban találja magát a látogató, ahol a belső időjárást külön berendezések irányítják, és laborköpenyes szakemberek mérnek minden változást. A helyszín, amelyet az alábbi videóban bemutatnak, a Salford Energy House, amely az egyik legnagyobb energiahatékonysági kísérlet a világon.

A projektben egy közel 100 éves házat választottak ki, melyet tégláról téglára lebontottak, majd egy 78 éves kőműves segítségével kontrollált környezetben visszaépítették. Mindehhez azért volt szükségük egy igencsak tapasztalat szakemberre, mert a fiatalabb generáció már nem tudja pontosan, hogy miként is kell ezeket az épületeket szakszerűen felépíteni.

Utólagos fejlesztések

A nagyszabású kísérlet célja, hogy aprólékosan megvizsgálják, hogyan is érdemes a régi épületeket energiahatékonysági szempontból felújítani. Az igény jelentős az ilyen típusú fejlesztésekre, hiszen Angliában egyes felmérések szerint minden ötödik lakás ebbe a körbe tartozik.

A speciális energiaházban a szobákba több száz szenzort építettek, és robotkarok segítségével szimulálják az emberi jelenlétet. Mindezt természetesen bármilyen más lakásban is elvégezhetnék, de a kontrollált csarnokban sokkal többrétű mérést végezhetnek, és különböző időjárási körülményeket is könnyen szimulálhatnak.

Összességében az eddigi javítások, fejlesztések segítségével már 60%-kal csökkentették a ház felfűtéséhez szükséges energiát, de még további hatékonysági megoldásokon is dolgoznak a szakemberek.