Az építőiparban is terjed a beépített telematika

Kapcsolódó cikkek

Az építőiparban is terjed a beépített telematika

Az építőiparban is terjed a beépített telematika

gyártás

2 perc

A Berg Insight számítása szerint a tavalyi évben az aktív építőipari berendezésekhez kapcsolódó telematikai rendszerek száma elérte az 1,8 millió darabot.

A milliós nagyságrend azért is érdekes, mert nemcsak a hagyományosnak számító rendszerekről van szó, hanem az úgynevezett OEM (Original Equipment Manufacturer) megoldásokról is, amikor az adott építőipari cég  közvetlenül a gép gyártója által fejlesztett megoldásokat használja.

Építőipar: okosmegoldás vigyázhat a munkagépekre

Az összetett éves növekedési ráta (CAGR = Compounded Annaul Growth Rate) 21,3%-os növekedésével az aktív telepített bázis a becslések szerint 2021-re világszinten elérheti akár a 4,6 millió darabot is.

Ez a szám magában foglalja az építőipari berendezések gyártói által forgalmazott CE (construction equipment) telematikai rendszereket, valamint a „harmadik féllel” történő együttműködés keretében kialakított megoldásokat egyaránt.

A Berg Insight adatai szerint 2016-ban az európai piacon körülbelül 400 ezer darab aktív eszköz- és járműkövető rendszer volt jelen az építőiparban, az észak-amerikai régió pedig még több készülékért felelős, hiszen a globális építőipari telematikai piac csaknem felét teszi ki.

A legtöbb nagyipari gépeket gyártó társaság kínál ilyen megoldást akár közvetlenül az ügyfelei számára, akár telematikai partnerekkel együttműködve. Az OEM telematikai rendszerek ma már általában gyárilag telepítettek, legalábbis a nehézgépek esetén.

Rickard Andersson vezető elemző kiemelte: az OEM telematikai piacot egyelőre néhány szereplő uralja, ugyanakkor a technológia fejlődésével egyre több típusú megoldás és gépezet megjelenése várható. A két vezető vállalat a Caterpillar és a Komatsu, melyek együttesen több mint egymillió darab járműkövető egységet tudhatnak a magukénak.

Ugyanakkor jelentős piaci szereplőnek számít a japán Hitachi Construction Machinery és a dél-koreai Hyundai Construction Equipment, valamint a JCB, a Volvo CE és a Deere & Company, amelyek székhelye az Egyesült Királyságban, Svédországban, illetve az Egyesült Államokban található.

Kiemelhető továbbá a dél-koreai  Doosan Infracore, a svájci Liebherr és a brit CNH Industrial is, amelyek 10 ezer egység körüli mutatójukkal szintén fontos szerepet tudhatnak magukénak. Általánosságban elmondható, hogy a top 10-ben szereplő gyártók fele több mint 100 ezer darab telematikai egység telepítését végezte el globális szinten – tette hozzá a szakértő.

Forrás: IoT Business News