IIoT: rá kell kapcsolniuk a cégeknek

Kapcsolódó cikkek

IIoT: rá kell kapcsolniuk a cégeknek

IIoT: rá kell kapcsolniuk a cégeknek

gyártás

2 perc

Az Ipari Dolgok Internete kritikus fontosságú lehet a cégek jövőjében, a felkészülésben azonban még jócskán akadnak hiányosságok.

Hiába esik rengeteg szó az IoT (Dolgok Internete) és a negyedik ipari forradalom (Industry 4.0) vállalatokra gyakorolt hatásáról, sok cégnek még most sincs megfelelő terve a jövőre nézve – vagy ha rendelkeznek is ilyennel, az akkor sem tekinthető eléggé kidolgozottnak.

Annak ellenére, hogy az Ipari Dolgok Internete (IIoT) a negyedik ipari forradalom egyik legfontosabb eleme, a döntéshozóknak csupán 26%-a rendelkezik a digitális átállással kapcsolatos stratégiával. Legalábbis ez derült ki az Industry of Things World legutóbbi felméréséből, amelyben több mint 1100 cégvezetőt, szakembert kérdeztek meg.

Digitalizáció: itt tartanak a hazai vállalatok

A válaszadók többsége átérzi az átállás fontosságát, de egyelőre még a kivárás fázisában vannak. Ez az eredmény nem mutat sok újdonságot az elmúlt 12 hónapban végzett hasonló kutatásokhoz képest. Általánosságban elmondható, hogy a megkérdezettek 45%-a állítja, hogy a cégének nincsen stratégiája a digitális átállásra nézve, míg 29%-uk csak a legalapvetőbb elemeket foglalta eddig tervbe. 

A felmérésben résztvevők kevesebb mint negyede látja át a bevezetéshez szükséges lépéseket. Csupán 16% nyilatkozta azt, hogy vállalata pontosan összeállította a stratégia megvalósítását szolgáló projekteket, 69%-uk pedig azt mondta, hogy mindig csak néhány lépéssel gondolkodnak előre. Mindez többnyire pilot-programokban vagy az IIoT fejlesztőkkel való konzultációkban merül ki. 

A lassú előrehaladás ellenére 88% gondolja úgy, hogy az IoT kritikus fontosságú szerepet tölt majd be a cégének jövőjében és az üzleti sikerek elérésében.

Az előrejelzések szerint a következő tíz évben az IIoT befektetések meghaladhatják az egybillió dolláros összeget is. A GE Digital pedig úgy látja, hogy az ipari hálózatokhoz szükséges eszközök esetében ez a szám akár a 60 billió dollárt is elérheti 2030-ig. Ez a jóslat egyúttal azt is valószínűsíti, hogy a minden részletre kitérő tervvel rendelkező cégek lesöprik majd a pályáról riválisaikat, akik nem rendelkeznek ilyen tervekkel.

Forrás: ReadWrite