Közeleg a robotok aranykora

Közeleg a robotok aranykora

Közeleg a robotok aranykora

gyártás

2 perc

A robotika nagy utat tett meg 1961 óta, amikor New Jersey-ben kifejlesztették az első ipari robot prototípusát.

1974-ben, az ABB egy munkacsoportja megalkotta az IRB 6-ot, a világ első kereskedelmi, mikroprocesszor által vezérelt robotját, amely mind a mai napig mintául szolgál utódjai tervezése során.

Azóta a robotika óriási fejlődésen ment keresztül, és gépezeteik alkalmazása teret nyert minden iparágban – az autógyártástól a logisztikáig. Közgazdászok kiszámították, hogy a robotok 1993 és 2007 között évente 0,36%-kal növelték a munkatermelékenységet, azaz többel, mint a termelés gépesítése céljából alkalmazott gőzgépek, amelyek az 1850 és 1910 közötti időszakban évente 0,34%-kal javították a munkatermelékenységet.

Tanuló robotok

Napjainkban a gépi tanulás gyors fejlődése forradalmasítja a robotikát. A PwC egyik tanulmányában a kutatók úgy számolnak, hogy a gépi tanulás 2030-ra 15,7 trillió dollárral járul majd hozzá a világgazdaság teljesítményéhez. Ez az összeg nagyobb, mint a világ két leggyorsabban fejlődő gazdaságával rendelkező Kína és India együttes teljesítménye.    

A gépi tanulás alkalmazásából eredő nyereséget és előnyt elsősorban az automatizált folyamatok és a magasabban képzett munkaerőnek köszönthető nagyobb rugalmasság biztosítja majd. Nőni fog a fogyasztás is, mivel a vevők több testreszabott, egyedi és magas minőségű terméket fognak vásárolni. Az Accenture jelentése szerint a Kínához hasonló országokban, amelyekben a GDP nagy részét a gyártás állítja elő, a növekedés üteme 1,6 százalékponttal erősödhet. 

Gépek a neten

Az ipari robotika és a mesterséges intelligencia ötvözése nyomán megjelennek a hálózatba kapcsolt robotok. Ez a fejlesztés óriási lehetőséget rejt magában. Jelenleg az ipari robotok csupán 2%-a kapcsolódik távoli monitoring központokhoz.

A növekvő teljesítménnyel és egyre több képességgel rendelkező robotok az idő során egyre megfizethetőbbé váltak az iparágak számára. A Nemzetközi Robotika Szövetség jelentése szerint az eladások 2015-ben 15%-kal növekedtek, amely a valaha feljegyzett legnagyobb éves forgalombővülésnek felel meg.

Az ABI Research szerint az értékesített ipari robotok száma az Egyesült Államokban egy évtizeden belül 300%-kal fog növekedni, a világpiaci értékesítés pedig 2025-re várhatóan megháromszorozódik. A legnagyobb felvevőpiac vélhetően Kína lesz. 

A robotok a jövőben átveszik azokat a munkaköröket, amelyeket az emberek már nem kívánnak ellátni, és új munkaköröket is teremtenek majd. Az 1000 alkalmazottra vetített telepített robotok számát tekintve az élen Dél-Korea, Japán és Németország áll. Ennek ellenére ezek az országok a világ legalacsonyabb munkanélküliségi rátájával büszkélkedhetnek.

A McKinsey Global Institute szerint a jövőben az állások több mint 90%-át nem lehet majd teljes mértékben automatizálni. Jóslatuk szerint inkább az a tendencia nyer majd teret, hogy az emberek és a robotok egyre több területen együtt dolgoznak. A gépi tanulás és az információtechnológia ugyanis olyan új üzleti modelleket is teremt, amelyek új lehetőségeket nyitnak meg a munka világában.