A robotok már nem csak sakkban győzik le az embert

A robotok már nem csak sakkban győzik le az embert

A robotok már nem csak sakkban győzik le az embert

gyártás

3 perc

A legaltech iparágba áramló kockázati tőke évente a globális piacon eléri a több száz millió dollárt.

Az augmented (kiterjesztett) mesterséges intelligencia egyelőre még inkább a nagyvállalatok üzleti folyamatait érinti, azonban a kormánynak is az a célja, hogy ezeket a cégeket összekapcsolja a hazai kis- és középvállalatokkal – hangzott el a Joint Venture Szövetség (JVSZ) konferenciáján.

A rendezvényt, illetve annak előadóit témába vágóan LEXI, az iLex magyar jogi startup saját fejlesztésű, IBM technológiát használó AI (Artificial Intelligence) asszisztense mutatta be.

A konferencián az IBM fejlesztési ökoszisztéma központ régiós vezetője a vállalat hat éve futó, de csak 3 hónapja napvilágot látott projektjét, a Project Debater-t ismertette. Aco Vidovic elmondta, hogy egy olyan szoftvert kívánnak létrehozni, amely önálló véleményt alkot jelentős mennyiségű adat és szöveg értelmezése alapján, valamint komplex mondatokban tud megfogalmazni.

A felhőalapú Project Debater a jövőben segítséget jelenthet az emberek számára azáltal, hogy bizonyítékokon alapuló érveket nyújt, és korlátozza az érzelmek, az elfogultság vagy a kétértelműség befolyását – mondta Vidovic.

Évről évre látványosan bővül a legaltech iparág

Az új technológiák a munkaerőpiac átalakulását is eredményezik, számos terület automatizálhatóvá válik. Nincs ez másként a jogi munkában sem, ahol a mesterséges intelligencia nem veszélyt, sokkal inkább lehetőségeket rejt magában – véli Pongrácz Ferenc, az IBM Magyarország üzletfejlesztési igazgatója.

A legaltech iparágba áramló kockázati tőke évente több száz millió dollárra rúg a CB Insights adatai szerint. A kockázati tőkebefektetések iránya alapján épp azok a technológiák a legizgalmasabbak ezen a területen, amellyel az iLex is foglalkozik – fogalmazta meg Pongrácz Ferenc. Az iLex felhőalapú szoftverért év üzleti partnere díjat is kapott a szoftveróriástól. A LEXI nevű jogi kérdések megválaszolására képes beszélgető robot már a Pécsi Tudományegyetem tananyagának is részét képezi.

Gépi tanulással támogatott üzleti folyamatok

A konferencián bemutatásra került az iLex kognitív üzleti asszisztense. Ritter Marianna, a cég alapító-vezérigazgatója elmondta, jelenleg olyan ügyviteli folyamatokat támogatnak, amihez mesterséges intelligenciára is szükség van, hogy az egyre táguló és változó jogi ökoszisztémát gyorsan és hatékonyan kezelni tudják a vállalatok.

Jelenleg hatféle AI-funkciót tud kezelni az üzleti asszisztensük. Ezek közé tartozik egy magyar nyelvű moduláris dokumentum-szerkesztő, ami tulajdonképpen szerződésmintákat készít, egy adatbázis-kezelő és kiértékelő rendszer, ami a compliance (megfelelőség) és due diligence (kellő gondosság) területén jelentős időmegtakarítást tesz lehetővé. A beérkező ügyiratok kezelése és megfelelő munkatárshoz delegálása szintén AI-támogatott funkció, de a jogi HR-támogató eszköz esetében is az IBM Watson választja ki első körben a megkeresendő munkavállalót.

Nemzetközi versenyt hirdettek a hallgatóknak

A konferencián bejelentettek egy nemzetközi, nyolc országra kiterjedő hallgatói versenyt is. Dietz Ferenc, a Budapesti Gazdasági Egyetem kancellárja kiemelte, hogy BGE zalaegerszegi gazdálkodási karán már évek óta iLex jogi platformban oktatják a jogi tárgyakat. A versennyel azt szeretnék kipróbálni, hogy miként lehet bevezetni a köztudatba, hogy az AI nem 20-30 év múlva lesz az életünk része, hanem akár már a jelenben is.

A megmérettetést az IBM és iLex szervezi, kifejezetten felsőoktatási szervezetek számára. November 22-én lesz a díjátadás Budapesten. A versenyzőknek egy robotot kell elkészíteni, amit nemzetközi szinten fognak elbírálni.