Szenzorok és okosgépek a gyárakban

Kapcsolódó cikkek

Szenzorok és okosgépek a gyárakban

Szenzorok és okosgépek a gyárakban

gyártás

2 perc

Az ABB kismegszakítókat gyártó heidelbergi üzemében már megtekinthető, hogyan néz ki a jövő gyára, ha a cég Ability megoldásaival van felszerelve, és ezzel hogyan válnak a „dolgok” gyorsabbá és hatékonyabbá.

A kismegszakítók szinte minden otthonban vagy villamos berendezésben megtalálhatók. A kismegszakító feladata, hogy rövidzárlat esetén megszakítsa a hibás áramkört, így védve a berendezést vagy az épületet a túlmelegedéstől és az esetleges tűztől. 

Olvassa el az első részt is! A jövő okosgyára az internetre csatlakozikA heidelbergi üzemben 7 különböző típusú ABB robot működik. A robotok mindegyikét az ipari internetre csatlakoztatják és felügyelik, így biztosítva optimális teljesítményüket. A hálózatra csatlakoztatott robotok bevezetése óta a termelékenység 3%-kal nőtt, és a szerelősor üzeme is rugalmasabbá vált. A szerelősor a korábbiakhoz viszonyítva ma háromszor több termékvariáns gyártására képes. 

Az intelligens gyár, azaz a jövő gyára számos pontot összeköt a vállalat portfóliójában, köztük a nemrég felvásárolt vállalatok, így például a gép- és gyárautomatizálás terén piacvezető B&R (Bernecker + Rainer Industrie-Elektronik GmbH) termékeit és megoldásait is. Az ehhez hasonló példák segítségével jól látszik, hogy a Dolgok Internet (IoT) miként alakítja át az iparágakat, és hogyan változtatja meg az üzleti modelleket.

Guido Jouret, az ABB digitális igazgatója szerint: ma már mindenki világosan látja, hogy az IoT a digitális forradalom korábbi fejezeteire épül, és az ott elért eredményeket kiterjeszti a valós, fizikai világra. Amíg a web és a mobil esetén digitális rendszerek közötti párbeszéd történik, ezzel szemben az IoT a fizikai világot digitalizálja, majd azt visszaalakítja a fizikai világnak megfelelően.

Egyre okosabbak a szenzorok

A jövő gyárának egyik kulcsfontosságú kelléke a szenzor, amely információkat gyűjt a termelési folyamatról, és feltölti azokat az internetre. A kisfeszültségű aszinkron motorok házára szerelhető ABB Ability Smart Sensorral alapvető paramétereket, így például rezgési és hőmérsékleti adatokat lehet mérni. A fedélzeti algoritmusokat alkalmazó érzékelő információkat gyűjt a motor üzemállapotáról, majd az adatokat vezeték nélküli Bluetooth-kapcsolaton keresztül egy biztonságos szerverhez továbbítja. A szerveren tárolt adatokat okostelefonról vagy táblagéppel lehet elérni. 

A szenzornak köszönhetően a villanymotor állásideje akár 70%-kal csökkenthető, élettartama 30%-kal is meghosszabbítható, az energiafogyasztás pedig 10%-kal csökkenthető.