Rádiójelekkel üzenhetnek a plakátok

Kapcsolódó cikkek

Rádiójelekkel üzenhetnek a plakátok

Rádiójelekkel üzenhetnek a plakátok

kereskedelem

3 perc

A Washingtoni Egyetem kísérletéből kiderült, hogy egy apró szerkezettel minimálisra csökkenthető az FM-hullámokon információt közlő rendszerek áramigénye, így valósággá válhatnak a közelben sétálókkal kommunikáló plakátok.

Az „okosdolgokról” olvasva könnyen az az érzésünk támad, hogy szinte minden iparágban hasznosíthatók az egymással kommunikáló eszközök. Bár az állítás egyre inkább beigazolódni látszik, a legtöbb szó mégis a pénzügyi szektorról vagy a gyártástechnológiáról esik, illetve az olyan megoldásokról, melyek a vállalkozások számára ígérnek korábban példátlan előrelépést a rendszereik hatékonyságának fejlesztésében. Vannak azonban olyan területei is a gépek, készülékek közti kommunikációnak, melyek annak ellenére, hogy elkerülik a figyelem fősodrát, szintén hasznosak lehetnek.

Személyre szabott reklámok a reptereken

Intelligens plakátokkal még nem igazán találkozhatunk, pedig az utcákon, üzletekben elhelyezett reklámeszközök innovációja egészen új távlatokat nyithat. Washingtoni kutatók egy új fejlesztése például lehetővé teszi, hogy az okosposzterek és okosruhák kommunikálni tudjanak az autórádiókkal.

Az eszközök úgy tudnak különböző kódolt üzeneteket „hozzácsatolni” a mindenütt jelenlévő FM-hullámokhoz, hogy azok nem zavarják a párhuzamosan sugárzott műsort vagy egyéb jeleket, ráadásul mindezt minimális energiabefektetéssel teszik.

Az egyetem a technológia demonstrációjához a Simple Three zenekar egyik plakátját használta, melynek segítségével a poszter nagyjából 4 méteres körzetében egy okostelefonon keresztül bele lehetett hallgatni a zenekar egyik számába, illetve az azzal kapcsolatos reklámba. Autórádióval pedig akár 20 méterről is fogható volt a sugárzás. 

Külön érdekesség, hogy a „mini rádióállomásokhoz” nincs szükség komolyabb erőforrásra, hiszen akár egy gombelemmel is képesek üzemelni akár két teljes évig is. A 11 mikrowattos energiaigény ezen kívül akár kisméretű napelemekkel is megoldható.

Az eddigiekhez képest óriási előrelépést jelent az energiatakarékosságnak ez a fajtája, hiszen a WiFi-n vagy Bluetooth-on keresztül kommunikáló eszköz legfeljebb fél napig bírná egy gombelemmel.

Shyam Gollakota, az egyetem professzora nem ebben a konkrét megoldásban látja a technológia lényegét, hanem inkább sokkal távolabbi víziót vázolt fel. Az NFC Worldnek elmondta, hogy egy olyan világot képzel el, ahol a plakátokon kívül a közlekedési táblák vagy akár a ruházat is képes alapvető üzeneteket továbbítani egy okostelefonra vagy autórádióra, és ehhez már nincs szükség bonyolult, energiaigényes készülékek beépítésére. Szerinte a felhasználási területek sem korlátozódnak csupán a hirdetésekre, hiszen szó lehet helyi látványosságokhoz köthető információs táblák vagy fogyatékkal élők számára a közlekedési táblákba épített rádióadók fejlesztéséről is. Ez utóbbiak fontos segítséget jelentenének, hogy biztonságos-e az átkelés a forgalmas csomópontokon.