A Vodafone és a Skool folytatja a közös munkát

Kapcsolódó cikkek

A Vodafone és a Skool folytatja a közös munkát

A Vodafone és a Skool folytatja a közös munkát

közszolgáltatás

2 perc

A Vodafone Magyarország támogatásával harmadszor is sikeresen zajlott le a Skool Klub Miskolcon. A program célja, hogy a lányokkal is megszerettesse az olyan, egyelőre jellemzően fiúk által kedveltebb, digitális kompetenciákat igénylő szakmákat, mint például a programozás.

Az ingyenes technológiai foglalkozásokat biztosító program ezúttal Miskolcon került megrendezésre. A helyi Vodafone irodában tartott oktatáson olyan, pályakezdés előtt álló 14-18 éves lányok nyerhettek betekintést a technológiai szakmák hátterébe, akik korábban még nem vettek részt a programon, illetve szeretnék elsajátítani a programozás titkait. 

A 10 hétig tartó programsorozat alatt két szakavatott oktató és egy szervező segítette a résztvevőket. Sokan ugyanis információ hiánya miatt nincsenek tisztában az előttük álló munkaerő-piaci lehetőségekkel e területen, melyre kifejezetten jellemző az a tradicionális szerepfelfogás, miszerint a technológiai-műszaki szakmák inkább fiúknak valók. 

„A Skool Klubok elindításával az volt a célunk, hogy minél közelebb vigyük a lányokhoz a tech világot – akár egészen a lakhelyükig” – mondta Guzsaly Péter, a Skool képviselője. „Az, hogy Miskolcon harmadszor is sikeresen lezajlott a program, azt bizonyítja, hogy a technológia mindenki számára ugyanolyan izgalmas” – tette hozzá.

A motiváció megteremtése a cél

A képzések a Scratch nevű programban folytak, melyet elsősorban a programozással ismerkedő gyerekek számára fejlesztettek ki. A Skool célja ugyanakkor eddig sem a profi programozók kinevelése volt, hanem az inspiráció és a segítségnyújtás azoknak az érdeklődőknek, akik szeretnének egy kicsit jobban belelátni a technológia világába.

A tanfolyam végén a résztvevők prezentálhatták, hogy milyen önálló projekteken dolgoztak a 10 hét alatt, az utolsó tanítási napra ugyanis meghívást kaptak a szülők is. A szervezők fontosnak tartják a versengés érzésének elkerülését, így egyik oktató sem osztályozta vagy állította sorba a kész munkákat.

„Telekommunikációs vállalatként kiemelt figyelmet fordítunk a megfelelő digitális kompetenciával rendelkező munkaerő toborzására. Több kezdeményezésünk is van, melyekkel a fiatalok ezen kompetenciáinak fejlesztését támogatjuk, mint például a 10-12 éveseket célzó TelcoCamp coding táborunk, vagy a 12-14 éves lányoknak szóló CodeLikeaGirl kezdeményezésünk, illetve a most Miskolcon Skoollal közösen megvalósult képzésünk. Mindezzel nemcsak a digitális kompetenciákat szeretnénk erősíteni, hanem azon az általános tévhiten is igyekszünk változtatni, hogy a technológiai szektor inkább a fiúk terepe” – mondta Tóth Zsuzsanna, a Vodafone Magyarország HR vezérigazgató-helyettese.