Egyre durvább teljesítményre képesek a lábon járó robotok

Egyre durvább teljesítményre képesek a lábon járó robotok

Egyre durvább teljesítményre képesek a lábon járó robotok

logisztika

4 perc

A Boston Dynamics különös gépezetei az esetek kétharmadában már majdnem olyan jól végzik el feladataikat, mint emberi „kollégáik”.

Habár a Boston Dynamics lenyűgöző (és gyakran ijesztő) robotokat épít már régóta, de a kereskedelmi értékesítési lehetőségekkel sokáig nem számoltak. Mielőtt 2013-ban a Google megvásárolta volna a céget, főképp katonai megrendelésekre dolgoztak. 

A TED 2017 konferencián viszont a társaság alapító-vezérigazgatója, Marc Raibert elismerte, ma már azt is tesztelik, hogy miként lehetne sikeresen értékesíteni a lábakon járó robotokat. Raibert egy videót is mutatott a négylábú, kutyaszerű Spotról, amint az a hátára szíjazott csomagot a címzett bejárati ajtajához szállítja.

A szakember elmesélte, hogy munkatársai körében tesztelte a robotot, és az esetek 70%-ában jól is működött ez a speciális kiszállítás. Emellett a kétlábú Atlasról is mutatott felvételeket, amint a gépezet rakományokat pakolt az egyik gyári szinten. A robot egy átlagos emberi munkás gyorsaságának kétharmadát képes most elérni.

A Boston Dynamics legutóbbi, „rémálomkeltőnek” becézett robotja, a Handle szintén lábakkal rendelkezik, ám ezek végére kerekeket szereltek. A gép akadályokon is át tud ugrani, fel tudja emelni egyik lábát mozgás közben, képes a hóban közlekedni, lemenni lépcsőkőn, ráadásul a 45 kilós súlyokat is könnyedén elbírja.

A konferencián a vezérigazgató azt is elárulta, hogy 3D-nyomtatással a csapata már olyan alkatrészeket is tervezett, amelyek az állati anatómiát utánozzák, és ezzel a megoldással csaknem 90 kilogrammal csökkenthetik az emberszerű robotok összsúlyát.

Forrás: Recode