Intelligens megoldások a tengeri kikötőkben

Kapcsolódó cikkek

Intelligens megoldások a tengeri kikötőkben

Intelligens megoldások a tengeri kikötőkben

logisztika

2 perc

A jövő okoskonténerei folyamatosan közvetíthetik, hogy hol vannak, hová tartanak, és ha lekésnek egy csatlakozást, új időpontot foglalnak maguknak – az automatizáció alapjaiban alakíthatja át a szállítmányozást.

Mike Dempsey, az ipari IoT szolgáltatásokat nyújtó Orbcomm alelnöke szerint a Dolgok Internete (Internet of Things) már nem a jövő absztrakt technológiai ígérete, hanem nagyon is itt van a jelenünkben. A koncepció egyszerű: élettelen dolgokat kapcsol össze az internetes kommunikáció, amelyek ezáltal összehangoltan és hatékonyan végezhetik a munkájukat.

Önvezető járműveket tesztelnének a bécsi kikötőben

Ahogyan a szakember fogalmazott, sokan tartanak a technológia bevezetésétől és a kockázatoktól. Ezzel kapcsolatban érdemes figyelembe venni, hogy sok esetben olyan helyeken végezték el szép csendben a kapcsolódó fejlesztéseket, ahol erre nem is számítottak. Dempsey kiemelte Afrika egyes területeit, ahol a különféle biztonsági, illetve vámügyekkel kapcsolatos kérdések, valamint a korrupció különösen nagy problémát jelentenek, mégis szerinte, talán előrébb járnak az IoT bevezetésében, mint a világ többi része.

A Maersk Line például a Dolgok Internete segítségével felügyelte közel 300 ezres hűtőkonténer flottáját, Los Angelesben pedig az RFID-cimkék segítségét hívták a flottakövetésben. A gyorsan ellenőrizhető rakomány segítségével a teherautók sokkal hamarabb hagyhatták el a kikötőt, és nem volt szükség hosszú ellenőrzésekre.

Biztonság mindenek felett

A kikötőüzemeltetők, a szállítmányozócégek, az olajipari vállalatok és a felügyeleti hatóságok az eltérő kihívások miatt általában eltérő módokon használják a technológiát is, ám mindenki számára fontos a biztonság.

„Legyen szó konténerről vagy tartályhajóról, az elektronikus címkék segítségével jelentősen könnyebbé válik az azonosítás” – mondja a szakember. Példaként Santos kikötőjét hozza fel, ahol komoly helyhiánnyal küszködnek. Itt különösen fontos, hogy a teli konténerek elvámolása és raktárokba történő elszállítása mielőbb megtörténhessen. Az érintetteknek biztosítaniuk kell a vámhatóságot arról, hogy a konténerekkel minden rendben van, ebben különösen nagy szerepet játszhatnak a részletes adatokat szolgáltató digitális azonosítók. 

Az IoT továbbá az esetleges forgalmi torlódások elkerülésére is használható. A digitális nyomkövetésnek köszönhetően pontosan megmondható, melyik teherautó melyik rakományt veszi át, így egy központi kezelőfelületen átláthatóbbá válik, melyik járművet engedjék be, és melyik várakozzon a kikötő területén kívül. 

Sőt, különféle intelligens megoldások segítéségével a szállítmányok helyzetét a terminálon belül is be lehet azonosítani, továbbá monitorozni lehet a kezelőberendezéseket és azok teljesítményét is. A központi megfigyelő állomásnak szolgáltatott adatok segítségével mindenhol mérhetővé válik a teljesítmény, így előre meghatározható a karbantartás és a javítás szükségessége is. A hűtőberendezések is szemmel tarthatók, ellenőrizhető a tápellátás és a hőmérséklet. Dempsey szerint mindezt a kikötőben dokkoló jachtokra és a kisebb hajókra is ki lehetne terjeszteni.

A cikk folytatásához kattintson ide.

Forrás: Port Strategy