IoT-szenzorok teszik biztonságosabbá a holland vasutat

Kapcsolódó cikkek

IoT-szenzorok teszik biztonságosabbá a holland vasutat

IoT-szenzorok teszik biztonságosabbá a holland vasutat

logisztika

2 perc

A karbantartással foglalkozó, állami ProRail kétezer IoT-szenzort állít munkába a vasúti hálózat eszközeinek az ellenőrizésére.

A Strukton Rail-Dual Inventive által gyártott szenzorokat a következő hónapokban fogják beüzemelni Hollandiában. Várhatóan 1500 szenzort fognak olyan helyekre állítani, ahol a sínfűtésen van a hangsúly, míg a maradék ötszázat a vasúti rendszer más területein alkalmazzák – így például sorompók és a gyalogátkelők ellenőrzésére. 

Vasútüzemeltetés a 21. században

Az érzékelők elsősorban a sínek hőmérsékletét fogják mérni: az alacsony hőmérséklet télen azt jelezheti, hogy a fűtési pont nem működik, míg nyáron a mérők a túlzott hőtágulásról adhatnak időben riasztást. Ez az információ lehetővé teszi, hogy a hibákat a lehető legrövidebb idő alatt ki lehessen javítani, így a vonatok biztonságosan és probléma esetén is jól szervezetten közlekedhetnek  a lehető legkevesebb leállási idővel. A szenzorok adatait mind az állami szerv, mind a négy vasúti karbantartással megbízott vállalat felhasználhatja a mindennapi munkájuk során.

A Siemens Spanyolországban már tavaly óta használ hasonló IoT (Dolgok Internete) megoldásokat. Az IoT Tech News szerint ennek egyik legmeggyőzőbb eredménye, hogy a Barcelona-Madrid viszonylatban ingázó vonat csaknem kétezerszer tette meg az utat oda-vissza, mégis az egész év során csupán egyszer késett öt percnél többet.

A Siemens a Dual Inventive terveihez hasonlóan arra használja a szenzorokat, hogy „lássa és hallja”, mi történik a síneken. Infravörös szenzorokkal vizsgálják, hogy mikor melegszenek túl a sínek, mikrofonokkal pedig azt ellenőrzik, hogy melyik kerék ad ki a szokásostól eltérő hangot. Ezek a jelzések arra utalhatnak, hogy eldeformálódott a kerék, és meg kell javítani. Később prediktív (előrejelző) elemzések révén is elkezdték meghatározni, hogy mikor szükséges egy-egy gép javítása, karbantartása. A gördülékeny működéshez elengedhetetlen, hogy a javításokat akkor végezzék el, amikor a kocsi használaton kívül van, így a szerviz ne jelentsen üzemkiesést.

Ezzel a módszerrel jelentősen csökkentették a műszaki hiba miatti kisiklások számát, ami minden bizonnyal komoly baleseteket is megakadályozott, miközben a működési költségek csökkentek. 

Forrás: IoT Tech News