7 dolog, amit tudni kell az IoT-ről

7 dolog, amit tudni kell az IoT-ről

7 dolog, amit tudni kell az IoT-ről

még több IoT

3 perc

Egyre többet lehet hallani az interneten keresztül összekötött eszközökről, vagyis a Dolgok Internetéről, azonban sokak számára még mindig túl bonyolultnak tűnhet elsőre ez a fogalom.

A Forbes Technology Council hét vezetője összegyűjtötte azt a hét dolgot, amelyet minden felhasználónak tudnia kellene az Internet of Things-ről. Íme, a lista!

1. Az eszközök csak eszközök

A „felhő” leegyszerűsítve olyan, mint az internet. A Dolgok Internetének megoldásai pedig olyan új berendezések, amelyek adatokat küldenek az internetnek úgy, mint a számítógépek vagy a mobiltelefonok tették ezelőtt.

2. Egy-két év után újat vehet

A vásárlók érthető elvárása, hogy az új hűtő, a TV vagy a kenyérpirító évekig működik majd. Azonban mivel az IoT-eszközök külső API-kat (alkalmazásprogramozási felületet) használnak a működéshez, a vásárlók elképzelhető, hogy már egy-két év után búcsút inthetnek a beszerzett okoskészülékeknek. Így jártak például a Nest vásárlói, amikor a cég megszüntette a Revolv okosotthon API-jának támogatását, így az érintett megoldások használhatatlanná váltak.

3. A magánélet beépített védelme

Már az eszköztervezés során figyelembe kell venni a magánélet védelmét. A fejlett adatgyűjtési módszerek teljesen elvárható módon azt is lehetővé teszik, hogy a vállalatok beazonosítás nélkül, anonim módon gyűjtsenek pontos statisztikai adatokat.

4. Könnyen feltörhetőek

Észben kell tartani, hogy minden internethez csatlakoztatott készülék lehetővé teszi, hogy mások „bejussanak” a házba. Ha például valakinek van egy okostermosztátja, lehetséges, hogy kívülről feltörik azt, és kikapcsolják a tél közepén. Számtalan androidos telefont törtek már fel és használtak nagyszabású hackertámadások során. A Dolgok Internete lehet a következő célpont.

5. Az eszközök szoros kapcsolatban állnak

Az emberek sokszor azt hiszik, az IoT csak összeköti a tárgyakat, pedig valójában megteremti a saját személyes hálózatot, így egy sokkal erősebb rendszerré válik. Ez sokat segíthet egy átlagos felhasználónak, amikor például az otthonát szeretné biztonságosabbá tenni, vagy átadna néhány feladatot az intelligens szerkezeteknek.

6. A hangvezérlés szerepe

Az emberek nyelven keresztül, jórészt szóban kommunikálnak, tehát az IoT-nek a hang is szerves része kell, hogy legyen. A chatbotokkal ellentétben a csatlakoztatott kenyérpirító vagy hűtőszekrény esetében jó eséllyel a hangvezérlés dominálhat a jövőben.

7. Ne csak az elején legyünk résen

A vásárlók hajlamosak csak a telepítés során törődni eszközeik biztonságával. De ennek később is központi témának kellene lennie, ezért találták ki a frissítéseket és a felhasználói beállításokat, amelyek állandó védelmet biztosíthatnak. A Dolgok Internete a későbbiekben fontos része lesz mindennapi életünknek, és ezek a készülékek várhatóan hosszú ideig velük is maradnak. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy a felhasználók folyamatosan odafigyeljenek a biztonsági beállításokra és programokra is.