A CES-ről sem hiányozhatnak a virtuális asszisztensek

Kapcsolódó cikkek

A CES-ről sem hiányozhatnak a virtuális asszisztensek

Hé, Alexa – vagy inkább oké, Google? A CES-ről sem hiányozhatnak a virtuális asszisztensek

még több IoT

2 perc

A mesterséges intelligenciával felvértezett, hangvezérelt eszközöknek bérelt helyük van a Las Vegas-i expón is.

„Alexa, öblítsd le a WC-t!” – a Kohler új fejlesztése már erre is képes, így azon már szinte meg sem lepődünk, hogy a Moen felokosított zuhanyhoz kis túlzással hozzá sem kell érnünk. A virtuális asszisztensek a játékoktól kezdve a különféle fürdőszobai vagy konyhai eszközökig már tényleg mindenhol ott vannak – erősítette meg Gary Shapiro, a CES mögött álló Consumer Technology Association vezérigazgatója.

Jason Johnson, az Alexa, Google és Apple Siri kompatibilitással bíró zárakat gyártó August Home alapítója kiemelte: mára komoly piaci verseny alakult ki az intelligens eszközök Amazon Alexa és Google Assistant integráltságát illetően.

Mindez az otthoni szórakozásra is igaz. Példaként említhető a tévézést a különböző streamszolgáltatók segítségével lehetővé tévő, Google Assistanttal is vezérelhető Roku, illetve nagy riválisa, az Amazon Fire TV Stick.

Ugyanakkor a kiélezett verseny miatt még mindig rengeteg eszköz és szolgáltató nem kompatibilis egymással, illetve a különféle virtuális asszisztensekkel. Így az is előfordulhat, hogy a felhasználó nem tudja például a korábban vett okoshangszóróján keresztül bekapcsolni az új smart tévéjét. A kivételek között említhető az LG is, mivel a dél-koreai cég eszközei Alexa és a Google Assistant segítségével is vezérelhetők.

Még szélesebb körű integrációra lenne szükség

Az okoshangszórók és más hasonló eszközök várhatóan továbbra is előtérben maradnak az előttünk álló évben, és a most zajló CES fogyasztói elektronikai kiálllításon is, hiszen magában a technológiában hatalmas potenciál rejlik.

Stacey Higginbotham IoT-elemző ugyanakkor „jobb hangzást” és az egyéb intelligens készülékkel történő nagyobb kompatibilitást vár ezektől a készülékektől. Véleménye szerint az Amazon Alexa és a Google Assistant jelentősen megkönnyíti a fogyasztók számára a konyhai berendezések, az otthoni szórakoztató rendszerek és egyéb eszközök vezérlését.

Habár egyre több intelligens képernyő és televízió is kompatibilis a virtuális asszisztensekkel, azért még bőven van hová fejlődni. A CES szakkiállítás pedig jó alkalom a különféle együttműködések bejelentésére is. A Google például a tavalyi rendezvényen nevezte meg első „tévés” partnereit.

Higginbotham szerint akár kisebb „házirobotok” esetén is elképzelhető a digitális segítőkkel való integráció. Az viszont kérdéses számára, hogy ezek a fejlesztések mennyire lesznek majd képesek helyettesíteni a „hagyományos” okoshangszórókat.

Forrás: