Hangvezérlés: újabb megoldás tökéletesíti a technológiát

Kapcsolódó cikkek

Hangvezérlés: újabb megoldás tökéletesíti a technológiát

Hangvezérlés: újabb megoldás tökéletesíti a technológiát

még több IoT

3 perc

A Google Home mostantól képes hang alapján különbséget tenni a felhasználók között. A jövőben az okosotthon-vezérlőt akár hat személy is használhatja egyszerre, és mindenki a saját naptárába jegyeztetheti fel az eseményeit, vagy értesítést kaphat saját emailjeiről is.

Nemrég beszámoltunk mi is arról az esetről, amikor a Burger King marketingesei túljártak a Google Home eszén. Angol nyelvű reklámjuk végén ugyanis egy rövid aktiváló szóval az okoseszközt használták, hogy az elmondja szendvicsük fő összetevőit. Az ilyen és ehhez hasonló problémák azonban kiszűrhetővé válnak, amint a készülék már nemcsak magukat a szavakat képes felismerni, hanem az adott felhasználó hangját is.

Hangvezérlés: keveset beszélgetünk az okoseszközökkel

A cég bejelentése alapján egy-egy Google Home készülék összesen hat ember között tud különbséget tenni. Minden egyes felhasználóhoz külön azonosítót rendel, így minden kérdéses információt a megfelelő naptárból, e-mail fiókból gyűjt össze. Ha tehát a család tagjai külön-külön rákérdeznek reggel, hogy milyen események várhatóak aznap, mindenkinek a megfelelő találkozókról szól majd a digitális asszisztens.

A szolgáltatás aktiválásához csak arra van szükség, hogy a tulajdonosok néhány kulcsmondatot jól érthetően elmondjanak a mikrofonba, onnantól kezdve pedig a rendszer már fel fogja ismerni őket a hangjuk alapján. A cég megjegyezte azt is, hogy a különbségtétel és a hangminta rögzítése csak az adott eszközön történik, nincs szó arról, hogy bárhol interneten hozzákapcsolnák a Google-azonosítóhoz a hangmintát.

Nagy lépés ez a hangvezérelt okosotthonok felé, hiszen korábban az ilyen személyes funkciókat minden lakásban csak egy ember tudta elérni, a több tagú háztartásokban pedig nem volt megfelelő megoldás, hogy mindenki személyre szabottan éljen ezekkel a lehetőségekkel.

Az viszont továbbra is várat magára, hogy egy hangmintához különböző azonosítókat rendelhessen a felhasználó. Ha valaki például külön munkahelyi és privát Google-fiókkal is rendelkezik, akkor egyelőre még nem tudja irányítani, hogy hangvezérléssel mikor melyik naptárban legyenek rögzíve az események. A The Verge újságírója szerint esetleg érdemes lenne azzal próbálkozni, hogy furcsa hangokat imitálva átverjük a gépet, így különböző emberként ismerne fel minket. Ez az ötlet pedig épp annyira furcsa és vicces, hogy akár még működőképes is lehet.