Hangvezérlés a sikeres okoseszközök kulcsa

Kapcsolódó cikkek

Hangvezérlés a sikeres okoseszközök kulcsa

Hangvezérlés a sikeres okoseszközök kulcsa

még több IoT

2 perc

Az egyre szélesebb kínálattal bíró okosotthon-piacon a hangvezérlés biztosítása is nagyban befolyásolja a fogyasztókat, hogy melyik termék megvásárlása mellett döntenek.

A jelenleg elérhető intelligens otthoni berendezések esetén nagy problémát jelent a piac technológiai töredezettsége, hogy az egyes eszközök gyakran nem képesek kommunikálni egymással. A virtuális asszisztensek, például a jól ismert Alexa szélesebb körű integrációja azonban várhatóan sokat javíthat majd a helyzeten. 

A kulcsszó: a hangvezérlés

Egy tavaly készült felmérés is azt mutatja, hogy a felhasználók a jelenleginél egységesebb otthoni rendszereket szeretnének, a hangalapú vezérlés bevezetésével és használatával pedig a piac elérheti akár 2,1 milliárd dolláros szintet is. A vásárlók eközben pedig egyre inkább tudatában lesznek annak, hogy milyen pluszkényelmet is ad a hangos vezérlés a készülékek irányításánál.

A világítás hangvezérelt fel- és lekapcsolása vagy a termosztát beállítása különösen nagy segítséget jelenthet az idősebb generáció tagjai számára, akik esetleg nem tudják használni az okostelefonra letöltött alkalmazásokat, vagy már kevésbé képesek mozogni.

Még nagyobb integráció

Az Amazon nemrégiben bemutatott új funkciójának köszönhetően például nincs szükség külön alkalmazásra az otthoni biztonsági kamerához történő hozzáféréshez, ehelyett maga az Alexa képes továbbítani a kamera képét a telefonra. Csatlakoztatott hangszórójuk, az Amazon Echo Plus pedig otthoni hubként is képes funkcionálni, egy központi platformon összefogva az összes csatlakoztatott eszközt.

Napjainkban egyre olcsóbban és egyszerűbben kivitelezhető telepítéssel érhetők el a különféle otthoni „okosberendezések”, amelyek elterjedéséhez a hangutasítással való működtetés is hozzájárulhat. A felhasználók továbbá távolról is figyelemmel kísérhetik az otthonukban történő eseményeket, valamint azonnali értesítést is kaphatnak a felmerülő problémákról is. Így például gázszivárgás esetén még időben megtehetik a szükséges intézkedéseket, ennek eredményeképp pedig akár a lakásbiztosítási díjaik is csökkenhetnek.

Az okosotthonok piaca tavaly a becslések szerint közel 24,1 milliárd dolláros globális szinten állt, ez a szám pedig 2022-re akár 53,5 millárd dollárra is nőhet. Bár egyelőre az Amazon tölti be a vezető szerepet a hangvezérlés területén, de egyre több vállalat dob piacra hasonló elven működő, olcsóbb készülékeket.

Forrás: Realty Biz News / Competer Weekly