„Hívatlan vendégek” költöznek be az otthonokba

„Hívatlan vendégek” költöznek be az otthonokba

„Hívatlan vendégek” költöznek be az otthonokba

még több IoT

8 perc

A Hívatlan vendégek egy olyan rövidfilm, amely egy idős férfi ambivalens érzéseit mutatja be okosotthonával kapcsolatban.

A filmben szereplő 70 éves Thomas egyedül él, miután a felesége az előző évben elhunyt. A gyermekei intelligens technológiával ellátott okoseszközöket küldtek neki ajándékba, melyek segítségével távolról is nyomon tudják követni Thomas egészségi állapotát, alvási szokásait, illetve, hogy betartja-e a diétáját. De miután a főszereplő világéletében a szabadság híve volt, szerette az otthoni összevisszaságot és a számára átlátható rendetlenséget. A férfi harcol a tárgyak által rá kényszerített parancsok és szabályok ellen, amelyek pedig elvileg arra szolgálnának, hogy egyszerűbbé tegyék az életét.

Egy olyan világban, amelyben egyre több okoskészüléket használnak majd arra, hogy a családtagok távolról is gondoskodhassanak szeretteikről, és őrködjenek felettük, vajon mennyire lesznek képesek majd együtt élni az emberek ezekkel a „hívatlan vendégekkel”?

A projekt háttere

A kisfilmet a Superflux Lab készítette a ThingTank projektje számára. Ez utóbbi egy olyan kutató konzorcium, amely az egymással kommunikáló berendezések háztartási alkalmazásának új területeit tárja fel.

A fejlesztéseik lényege, hogy a csatlakoztatott eszközök ne csupán arra legyenek képesek, hogy adatokat küldjenek egymás között, hanem figyelembe vegyék a felhasználók igényeit és szokásait. A vállalkozás szerint fő küldetésük, hogy megvizsgáljanak olyan előterjesztéseket, amelyek jól tükrözik azt a nyomást, amelyet az okoseszközök jelenthetnek, különösen az intelligens otthonok esetében.

A kutatás megkezdése előtt a tervezők a következő kérdéseket tették fel maguknak:

1. Ahogyan az otthoni használati tárgyakat egyre több olyan technológiával látják el, amelyek intelligenciával és autonómiával ruházzák fel az eszközöket, vajon milyen lesz a felhasználók hozzájuk fűződő viszonya?

2. Milyen szerepet játszhatnak az emberek egy olyan világban, ahol a „nagyvilági” készülékek és a felhasználók környezete is elkezd öntudatra ébredni?

3. Hogyan befolyásolják majd az intelligens tárgyak és berendezések a mindennapi életritmusunkat, a rutinjainkat, illetve mi az övéket, továbbá hogyan változtathatja meg mindez a kultúránkat, a hiedelmeinket és a preferenciáinkat?

A kutatás és tervezés folyamata

A szakértők alapvetően három kulcsterületre koncentráltak, amelyeket „Neural Network”-nek (Ideghálózat), „Objects with Attitude"-nek (Állást foglaló tárgyak) és „Defiant Behaviours”-nek (Dacos viselkedésnek) neveztek el. A tervezők a három terület alapján olyan beszámolókat és forgatókönyveket készítettek el, amelyek a szerint sorolták be a különböző kategóriákba az eszközöket, hogy azok mennyire hasznosak, kritikusak vagy a normálistól eltérőek.

Miután gyorsan felvázolták a forgatókönyveket, a projekt fókuszába elsősorban az okosotthonokban használt berendezések kerültek, melyek az idősebbek távoli gondozását és megfigyelését teszik lehetővé.

Sok szakértő szerint ugyanis ez az a terület, ahol a használati tárgyakat a világhálón összekötő Dolgok Internete a legjobban kiteljesedhet. A háttérben azonban jóval nagyobb, politikai jellegű problémák is meghúzódnak az egészségügy jövőjét illetően, amelyben az emberi ápolókat robotokkal és egymással vezeték nélküli hálózaton keresztül kommunikáló eszközökkel helyettesítik.

Uninvited Guests from Superflux on Vimeo.

Miközben kétségkívül számtalan előnye van annak, hogy az idős családtagokat, egészségi állapotukat a távolból is meg lehessen figyelni, a cég szeretett volna elgondolkodni azon, hogy az emberek hogyan viszonyulnak majd ezekhez a készülékekhez. Melyek azok a szeszélyes és váratlan reakciók, amelyeket a felhasználók adhatnak arra, hogyha olyan eszközökkel vannak körbevéve, amelyek teljesen uniformizáltak, és nem veszik figyelembe a fogyasztók egyedi igényeit.

A filmben bemutatott, élénk színű tárgyakat úgy tervezték meg, hogy azok helyébe bármely más intelligens eszközt is el lehessen képzelni. A készülékek valamilyen módon a „jövő kísérteteit” testesítik meg, amikor a fizikai jelenlétük szinte észrevétlenül olvad be a környezetünkbe, és láthatatlan módon követhetik, valamint rögzíthetik és elemezhetik a felhasználókra vonatkozó adatokat.

Forrás: Superflux