Mobiltechnológia az utakon: okoskabát kerékpárosoknak

Kapcsolódó cikkek

Mobiltechnológia az utakon: okoskabát kerékpárosoknak

Mobiltechnológia az utakon: okoskabát kerékpárosoknak

még több IoT

3 perc

A Vodafone jóvoltából újabb okosfejlesztés segítheti a bicikliseket. A LED-ekkel felszerelt kabát ugyanis jól észrevehetően képes jelezni az autósoknak, hogy merre közlekedik a kerékpáros.

A bicikliseknek nappal is kiemelten kell figyelniük arra, hogy az autósok időben észrevegyék őket, sötétedés után viszont mindez még nehezebbé válik, így megnő a balesetveszély. A fényvisszaverő ruházat és prizmák természetesen fontos tartozékok, de arra mégsem képesek, hogy például a sofőrök minden esetben észleljék a kerékpáros kanyarodásra utaló karjelzését. 

Számos okoseszköz fejlesztője próbálta már áthidalni ezt a problémát. A korábbi megoldási ötletek között például találhatunk olyan bukósisakot, amelyen a lámpák indexként és féklámpaként is használhatóak. Az újabb innovációk közül érdemes kiemelni a Vodafone holland leányvállalatának fejlesztését. A telekommunikációs cég a Magic Bullet technológiai gyártóval együtt ugyanis megalkotta az intelligens bicikliskabátot, amely szimplán a Smart Jacket nevet kapta.

Hogyan működik az okoskabát?

A széldzseki különlegessége, hogy Bluetooth-on keresztül a biciklis okostelefonjához kapcsolódik, valamint a kabát ujjain és hátán több mint 300 LED-ből álló világító felület található. 

A biztonságosabb éjszakai közlekedéshez az első lépés, hogy a Vodafone erre a célra fejlesztett alkalmazásában az útvonaltervezőt használják a bringások. Miután kijelölték az úti célt, a mobilt a kabát ujján található zsebbe tehetik. Innentől kezdve a navigációs segítséget a dzseki ujjai jelzik, míg a kanyarodásra a kabát hátán futó fényjelzés – például mozgó piros nyíl – figyelmezteti a közeledő autósokat.