Okosrobotok a lakásban – Féljünk-e tőlük?

Kapcsolódó cikkek

Okosrobotok a lakásban – Féljünk-e tőlük?

Okosrobotok a lakásban – Féljünk-e tőlük?

még több IoT

2 perc

A takarítás kevés ember számára jelent kedvenc időtöltést. A robotporszívók már eddig is segítséget jelentettek azoknak, akik „okosan” szeretnének tiszta lakást, a további funkciókhoz viszont a Google is feltérképezné az ingatlant.

Az önjáró készülék révén jelentős idő takarítható meg, és felhasználói oldalról minimális fizikai erőkifejtést igényel ezek használata. Sőt, egyes innovációk nem csupán a porszívózást, de a felmosást is gond nélkül elvégzik.

A Google és az iRobot tavaly ősszel bejelentett együttműködésének köszönhetően pedig ezentúl még könnyebb dolguk lehet a vásárlóknak. A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) egykori munkatársai által alapított vállalat újabb modellje, a Roomba i7+ a felhasználói adatok alapján ugyanis képes elkészíteni a takarításra váró ingatlan egyedi alaprajzát.

Az így kapott belső térképen aztán könnyedén meghatározható a bejárni kívánt útvonal. Mindehhez a robot méri a gurulva megtett távolságokat, az alacsony felbontású képek pedig szintén nagyban hozzájárulnak a hatékony munkavégzéshez. A lakók így saját ütemtervet készíthetnek, vagy igény szerint arra is utasíthatják a készüléket, hogy csak bizonyos helyiségeket takarítson ki. A Google Asszisztens integrációja révén a Roomba hangutasítással is irányítható, így bármikor odaküldhető a megfelelő helyre.

Barát vagy ellenség?

Bár az így készült térképek alapján elvileg más intelligens berendezések (például a wifis okosizzók) is lokalizálhatók, a Google ígérete szerint a gép csupán az ingatlan alaprajzára támaszkodik, 3D-s vagy egyéb térinformációkat nem használ. Michelle Turner, az intelligens otthonokkal foglalkozó részleg igazgatója kiemelte, a cég nem csupán az okosotthon-koncepciót szeretné támogatni. Végső céljuk egy olyan „gondoskodó” otthon megteremtése, amely a lehető legkevesebb erőfeszítést igényli lakóitól, és alkalmazkodik azok egyedi igényeihez és szükségleteihez.

Ugyanakkor felhasználói oldalról aggodalomra adhat okot, hogy mihez is kezd a Google az így nyert információkkal, hiszen a vállalatnak korábban is adódtak már adatkezelési problémái.

Forrás: