A QR-kódos és mobil fizetés szoríthatja háttérbe a készpénzt

Kapcsolódó cikkek

A QR-kódos és mobil fizetés szoríthatja háttérbe a készpénzt

A QR-kódos és mobilos fizetés szoríthatja háttérbe a készpénzt

pénzügy

2 perc

Egyszerűsödő kiszolgálói láncot, gyorsaságot, biztonságot várnak el a felhasználók az innovatív fizetési megoldásoktól.

Világszerte terjednek a különféle mobilfizetési szolgáltatások, mint a WeChatPay vagy az AliPay. Szingapúrban pedig több mint 30 pénzügyi szolgáltató állapodott meg az egységes QR-kód alkalmazásáról. Az SGQR (Singapore Quick Response Code) lesz az egyetlen QR-kód formátum az országban, amelyet minden pénzügyi mobilalkalmazás felismer majd.

Az innovatív fizetési megoldások Magyarországon is egyre népszerűbbek. A folyamatnak újabb lökést adhat az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) július 1-jei bevezetése. Az AFR a banki átutalások reformja és valós idejűvé alakítása mellett új fizetési módok megjelenését is lehetővé teszi, például a QR-kód beolvasásával indítható azonnali fizetést.

Milyen trendek érvényesülnek a hazai piacon?

„Rekordszintre, 6.117 milliárd forintra nőtt Magyarországon a forgalomban lévő készpénzállomány 2018 végére a jegybank adatai szerint. A napi bevásárlások mindössze 26 százaléka történik bankkártyával” – magyarázta a BlockBen üzletfejlesztési igazgatója. A magyar tulajdonú cég tavaly kapta meg az év innovatív terméke díjat a szingapúri Crypto Currency Expón.

Krocsek Attila hozzátette: továbbra is kevés a bankkártya-elfogadóhely hazánkban, számuk tavaly alig haladta meg a 110 ezret. Ugyanakkor ez a tendencia a vásárlók szempontjából nem feltétlenül hátrány: világszerte teret nyernek a kártyás fizetésen kívüli fejlesztések, mint a QR kódos fizetés vagy a mobilfizetés, amelynek több fajtája létezik.

A vásárlók már Magyarországon is megtalálhatják a legfontosabb innovatív megoldásokat, ha helyettesíteni akarják a készpénzt: lehetségesek a QR, a vonalkód alapú tranzakciók vagy éppen az NFC chippel történő mobilfizetés. Utóbbi megoldás jelenleg döntően kártyatársasághoz kötött, de várhatók a piacon olyan új megoldások, amelyeknek köszönhetően a kereskedői terminál és a pénztárca-szolgáltató direktben összeköthető.

Közelebb kerülnek egymáshoz az eladók és a vevők

„A fizetési piacon, ahogyan a gazdaság más területein is, csökken az ellátási lánc. Ahogyan például az élelmiszer- vagy a bútoriparban is közelebb kerül egymáshoz az előállító és a vásárló, kiesnek a közbeékelődött kereskedők. Itt is megfigyelhető tendencia az ellátási lánc csökkenése, akár a kártyatársaságok térvesztésének árán is. A vásárlók és a kereskedők részéről egyre nagyobb igény lesz az olyan fizetési megoldásokra, amelyek gyorsak és kevés teendőt igényelnek” – véli Krocsek Attila.

Szerinte olyan megoldásokra lesz kereslet, amelyek egyszerűek, mert csökken a fizetésben részt vevő köztes kiszolgálók száma. Olcsók, mert alacsonyak a fizetendő jutalékok, díjak. Praktikusak, mert egy telefon vagy egy okosóra is elég lehet a fizetéshez, valamint biztonságosak, mert a QR-kódos fizetés például minden egyes tranzakcióhoz egyedi, saját pénztárca-azonosító kódot generál.