A CES 2018 legfurcsább újdonságai

Kapcsolódó cikkek

A CES 2018 legfurcsább újdonságai

A CES 2018 legfurcsább újdonságai

szórakozás

6 perc

A Las Vegas-i technológiai seregszemle mindig rengeteg érdekes fejlesztést mutat be a nagyközönség számára, ám jócskán akadnak szokatlan, első ránézésre haszontalannak tűnő eszközök is.

Robotbőrönd

A ForwardX fejlesztői valószínűleg megelégelték, hogy folyton cipelniük kell a bőröndöt, amikor utaznak valahová. Ezért a CX1 nevet viselő önjáró poggyász négy kerekén gurulva képes automatikusan követni tulajdonosát. A négykerék-meghajtás garantálja, hogy lejtős vagy durva terepen is magabiztosan guruljon a poggyász.

A követendő célpont megtalálásában egy 170 fokos látószögű kamera, valamint lézeres szenzorok segítenek. Ha esetleg mégis „elveszne” az utazótáska a reptéren kavargó tömegben, vagy az akkumulátor töltöttsége kritikus szint alá csökken, akkor a rendszer értesítést küld a kapcsolódó okoskarkötőre. 

Mesterséges intelligenciával ellátott robotegér

A Mousr lényege, hogy mozgásával felébressze a macskák vadászösztönét, majd ha sikerült magára felhívni a figyelmet, akkor az eszköz úgy menekül, mint az egerek. A fejlesztő Petronics szerint, ha el is kapja az állat a játékot, az tovább képes folytatni a menekülést, hasonlóan ahhoz, ahogy egy valódi rágcsáló tenné. A nem éppen olcsó eszköz nagyjából márciustól kezdve lesz elérhető, 150 dolláros (körülbelül 40 ezer forintos) áron.

Álomba ringat az okoságy

Mark Russell, a Rocking Bed feltalálója megfigyelte, hogy amikor óceánjáró hajón nyaralt, sokkal könnyebben tudott elaludni a hullámoktól ringó hálókabinban. Ezt a hatást próbálja imitálni találmánya is, mely gyengéden jár jobbra-balra, ezzel altatva el felhasználóját. Az ugyanakkor még kérdéses, hogy mindenkire hasonló hatással van-e a mechanikus bútordarab, és nem okoz-e valamelyest tengeribetegséget. A fejlesztés előnye, hogy a motorokkal ellátott rácsot szinte bármilyen ágykeretre fel lehet szerelni, nem szükséges egy teljesen új bútort megvásárolni.

Gépesített labdaszedő

Régóta elérhetőek a piacon a kisméretű porszívórobotok: a szenzorokkal ellátott guruló készülékek felismerik, hogy hol szükséges a takarítás. Hasonló elven működik a Tennibot is, ám a guruló járgány feladata a teniszlabdák összegyűjtése. A Tennibot használható salakos és kemény pályákon is, egyszerre akár 70 labdát is képes tárolni, útvonala pedig egyedileg meghatározható, meccseknél például beállítható, hogy maradjon a pálya szélén.

A cikket hamarosan folytatjuk.

Forrás: TIME