Big Datával is szembe lehet szállni a járványokkal

Kapcsolódó cikkek

Big Datával is szembe lehet szállni a járványokkal

Big Datával is szembe lehet szállni a járványokkal

big data

2 perc

A Vodafone Alapítvány nemrég egy úttörő program, a Big Data for Good indulását jelentette be Ghánában. A projekt keretében a vállalat összevont adatok felhasználásával segíti a kormányt a járványok nyomon követésében, ezzel elejét véve a tömegjárványok kialakulásának.

A program – amely globálisan is az egyik első ilyen jellegű kezdeményezés – összevont, anonimizált adatok segítségével, valós időben fogja követni a népességmozgás trendjeit. Ezt követően az adatok elemzésével életmentő megfigyeléseket fogalmaz meg olyan tömegjárványok idején, mint amilyen például a 2014-es nyugat-afrikai ebolajárvány – a valaha látott legnagyobb epidémia – is volt.

Az év második felében induló projekt jó példa arra, hogy miként használható fel a big data értékes információk összegyűjtéséhez. A helyi kormányzati szervek így a jövőben hatékonyabban tudják elosztani az erőforrásaikat, és képesek lesznek meghatározni azokat a területeket, ahol az újabb járványkitörés veszélye magasabb.

A hőtérképek elemzése is segít

Az egyes mobilantennák körzetében mérhető aktivitási szint egyfajta „hőtérképet” képes felrajzolni az emberek tartózkodási helyéről és arról, hogy milyen messzire távolodnak el a járvány ideje alatt. Az összevont, anonimizált adatok több területen is felhasználhatók a döntéshozatal támogatásához, úgymint az egészségügyi, agrár- és közlekedési szektorban.

Az Afrikában úttörőnek számító programot a Vodafone Alapítvány és az amerikai William and Flora Hewlett Alapítvány támogatja. A Flowminder civil szervezet adattudós csapatának munkájához fognak finanszírozást biztosítani.

A Flowminder – a Ghánai Statisztikai Szolgálattal és a Vodafone Ghánával szoros együttműködésben – névtelen forrású mobiladatot fog gyűjteni, összevonni, integrálni és elemezni, összhangban a távközlési cég bizalmas kezelésre vonatkozó globális irányelveivel, a GSMA adatvédelmi irányelveivel, valamint a helyi adatvédelmi szabályokkal.  

Joakim Reiter, a Vodafone Csoport külkapcsolati igazgatója elmondta: „a mobiltechnológia az emberi viselkedést leíró összevont, anonimizált adatok széles köréhez tud hozzáférés biztosítani, valamint lehetőséget nyújt a teljes lakosság mobilitásának megfigyelésére. Mivel már képesek vagyunk az emberek mozgását mérni, a fertőzések terjedésének modellezése is lehetővé vált. Ennek segítségével potenciálisan emberéletek ezrei menthetők meg”.