Fenyegetést jelenthet az okoshűtő?

Kapcsolódó cikkek

Fenyegetést jelenthet az okoshűtő?

Fenyegetést jelenthet az okoshűtő?

biztonság

2 perc

Világszerte a Dolgok Internetével kapcsolatos biztonsági kiadások 2023-ra meghaladhatják a 6 milliárd dollárt – áll a Juniper Research elemzésében.

Az „Internet of Things a biztonsági szolgáltatóknak: lehetőségek, stratégiák és előrejelzések 2018-2023”  című tanulmány szerint a növekvő üzleti kockázatok és a szabályozási minimum követelmények segíthetnek az IoT-biztonsággal kapcsolatos költségek tervezésében.

Steffen Sorrell, a Juniper vezető elemzője és a kutatás szerzője kiemelte: „a világhálóra csatlakoztatott eszközök, akár egy csatlakoztatott hűtőszekrény is jelenthet fenyegetést. A forgalmazók úgy látják, hogy ez a kockázat alacsony, és nem túl sokat tesznek azért, hogy különféle szabályozásokkal védjék a vásárlóikat”. Emiatt a kutatócég az intelligens háztartási eszközökkel kapcsolatos biztonsági kiadásokban mindössze 17%-os növekedést vár 2023-ig.

Ha ezt összevetjük az IDC által készített előrejelzéssel, akkor érdekes összehasonlításokat tehetünk a nagyságrendekkel kapcsolatban. Az IDC 2022-ben összességében 1,2 billió dolláros IoT-forgalmat jelez előre. A hatalmas növekedést az is generálja, hogy a Dolgok Internete a legkülönfélébb üzleti ágazatokban is innovatív befektetési lehetőségeket kínál. Ezt a folyamatot erősítik a gombamód szaporodó és széles körben hozzáférhető új analitikai szoftverek, felhőalapú technológiák, valamint az üzleti és IT-szolgáltatások is.

A V2V-re és V2I-re is érdemes figyelni

A szakértők kiemelték, hogy egyértelműen a fogyasztói szektor a növekedés motorja, a maga 19% összetett éves növekedési ütemével (CAGR). Bár ezt a szegmenst nem sokkal lemaradva követi a biztosítási és az egészségügyi ágazat.

Vállalati szemszögből a járműipar a zászlóshajó, azon belül is az a járművek közötti (vehicle-to-vehicle – V2V) és a jármű-insfrastruktúra közötti (vehicle-to-infrastructure – V2I) megoldások generálhatják a legnagyobb növekedést. Ezen a területen az összetett éves növekedési ráta elérheti a 29%-ot a prognosztizált időszakra. A sorban következő kiemelt szegmensek a közlekedésszervezés és a járműbiztonság.

A közműpiac is megérett a digitalizációra

Egy másik elemzés, a Navigant Research kutatása azt emelte ki, hogy a közüzemekre vonatkozó IoT és analitikai piac az elkövetkezendő tíz évben (tehát 2028-ig) több mint 5 milliárd dollárra bővülhet. Neil Strother vezető elemző úgy véli, hogy a legtöbb eszköz már elavult, mivel nem a mostani komplex és intelligens rendszerekre tervezték.

„Sokkal fejlettebb, okos analitikai megoldások léteznek ma már, amelyek a régi piacokra is alkalmazhatóak. A felhőalapú (cloud) és peremhálózati (edge) technológia, a gépi tanulás, a mesterséges intelligencia és az új adatfolyamok pedig jelentősen megnövelhetik a működési hatékonyságot is” – fejtette ki a szakértő.

Forrás: