Így profitálhatnának a közműcégek az IoT terjeszkedéséből

Kapcsolódó cikkek

Így profitálhatnának a közműcégek az IoT terjeszkedéséből

Így profitálhatnának a közműcégek az IoT terjeszkedéséből

energia

2 perc

Észak-Amerikában várhatóan látványosan bővül és 2026-ra elérheti akár az 1,2 milliárd dollárt a közműcégek által nyújtott IoT-alapú szolgáltatások piaca.

A Navigant Research kétféle forgatókönyvet is felvázolt a fellendülésre: agresszív növekedés esetén 1,2 milliárd dolláros, óvatosabb becslések szerint is 135 millió dolláros IoT (Dolgok Internete) alapú piacra számítanak.  

Energiamenedzsment okosan

Abban azonban mindenképpen egyezik a két változat, hogy a kereskedelmi ingatlanok energiamenedzsmentje lesz az egyik kiemelt terület. Bár a befektetések zöme független a közműszolgáltatóktól, és a fejlesztések a lehetőségek mellett fenyegetést is jelentenek a hagyományos, szabályozott közműmodellekre, az előre gondolkodó szolgáltatók mégis komoly előnyhöz juthatnak az intelligens fejlesztések bevezetésével. 

Ahogy Casey Talon, a cég vezető elemzője megfogalmazta, még nem késő, hogy az észak-amerikai közműcégek versenybe szálljanak és megszerezzék a piac egy részét. Szerinte mindezt főként a kereskedelmi ingatlanok számára nyújtott IoT értéknövelő szolgáltatások révén lehetne elérni. Hozzátette: ma már az a tendencia, hogy az iparág egyre inkább a felhőalapú energiamenedzsment felé tart. 

A siker érdekében a szolgáltatóknak az energetikához nem kapcsolódó, igény szerinti szolgáltatásokat is kínálniuk kell. Így például az okosépületekhez tágabb értelemben kapcsolódhat a hatékonyabb működés, a jobb helykihasználás, a fizikai biztonság vagy az „egészséges” épületüzemeltetés biztosítása is.

Érdemes említeni a Research and Market kiadványát is, mely az elmúlt években kétszámjegyű növekedéséről számol be az épületautomatizálás és -üzemeltetés területén. Becsléseik szerint ez a szegmens 2018-ra 50 milliárdos iparággá növi ki magát, és az intelligens épületgépészetet nevezték meg a jövőbeli épületautomatizálási rendszerek egyik legfontosabb szegmenseként.

Forrás: IoT Tech News