Sokat költ üzemanyagra? Így tankolhat okosan

Kapcsolódó cikkek

Sokat költ üzemanyagra? Így tankolhat okosan

Sokat költ üzemanyagra? Így tankolhat okosan

energia

2 perc

A hazai fejlesztés nemcsak a közlekedési cégek számára hasznos, hanem a nyilvános kúthálózatoknál és a mezőgazdaság területén is 21. századi megoldás lehet.

Az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. intelligens üzemanyagkút-rendszer üzemeltetését kezdte meg, mely biztosítja az üzemanyag útjának követhetőségét a kútra érkezéstől egészen az elégetésig. A fejlesztés ideális megoldás lehet a többi közt a közlekedési és szállítmányozási vállalatok számára.

A tavalyi év folyamán az észak-magyarországi közlekedési vállalat saját üzemanyagkút hálózatán vezették be azt a teljes körű kontrolling megoldást, ami a kutakon és a járműben található készletet együttesen képes monitorozni. A kúthálózat szintjén egy automatizált mérőrendszer felügyeli a kútban tárolt üzemanyagot és annak mozgását, járműszinten pedig a flottakövető rendszer végzi az üzemanyagszint-mérést.

A kettő integrálásával valósult meg a teljes körű ellenőrzés. A hálózat egyes pontjain mért tankolási adatokat a rendszer automatikusan továbbítja a felügyeleti rendszernek, ami eltérés esetén azonnal riaszt.

„Az i-Cell által átadott rendszer több szempontból is új alapokra helyezte az üzemeltetést. Autóbuszainkon egy napon belül több gépjárművezető dolgozik, akik együttesen használják fel a feladatuk elvégzéséhez felvett üzemanyagot. Az általuk felhasznált mennyiséget csak a megtett kilométer arányában tudtuk viszonyítani. A rendszer bevezetésével és azzal, hogy a járművekbe sofőrazonosító rendszer is beépítésre került, személyre szólóan tudjuk mérni az üzemanyag-felhasználást – mondta Durucz József, az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. járműüzemeltési osztályvezetője.

Az ösztönzési rendszer része lehet

Fontos eleme a fogyasztásmérésnek az utazási komfortra, azaz a fűtésre és a klimatizálásra felhasznált üzemanyag mérése is. „Társaságunk – hasonlóan más közlekedési központokhoz – a sofőröknél a gazdaságos járműüzemeltetés ösztönzésére üzemanyag-megtakarítási rendszert alkalmaz. Ennek fontos része, hogy az utazási komfort fenntartására felhasznált üzemanyagot el tudjuk különíteni a feladat ellátására felhasznált mennyiségtől. Ezzel egy igazságosabb ösztönzési rendszert tudunk működtetni. Miután a rendszer a járművezetők vezetési stílusának elemzésére is képes, így a képzés során oktatási céllal is alkalmazni tudjuk. Összességében elmondható, hogy az új rendszerrel nagy lépést tettünk a 21. századi fenntarthatóbb üzemeltetés felé” – fejtette ki a szakember.

A fejlesztés továbbá képes egy rendszerben kezelni a tankolási adatokat, segítségével a tankolás és az üzemanyag felhasználása mindig személyhez köthető, valamint pontos képet ad a felhasználás helyéről, idejéről és mértékéről is.

„A hazánkban hiánypótlónak számító zárt üzemanyagkontroll rendszer fejlesztésével cégünk újabb mérföldkőhöz érkezett. Az egyedi ügyféligényre szabott rendszer kiépítésére fél év állt rendelkezésünkre, ami alatt csaknem ezer buszt szereltünk fel i-Fleet nyomkövetővel, 12 darab kutat automatizáltunk, majd hangoltunk össze felügyeleti rendszerünkkel. A 2019 januárjában lezajlott átadás-átvételt egy-egy hónapos próbaüzem követte, aminek lezárása után kijelenthető, hogy a fejlesztés a várakozásoknak megfelelően, stabilan működik ”– mondta Farkas Károly, az i-Cell Kft. operatív igazgatója.

A rendszer olyan cégeknek is hatékony megoldás lehet, amelyeknél elektronikus formátumban rendelkezésre állnak a tankolási adatok, függetlenül attól, hogy saját kútról vagy közforgalmú hálózatról tankolnak a járművek. A fejlesztőcég éppen ezért a következő lépésben az agrárszektorra terjeszti ki a megoldást, és tervben van nyilvános kúthálózatok integrálása is.