Kulcsterületek az IoT világában

Kapcsolódó cikkek

Kulcsterületek az IoT világában

Kulcsterületek az IoT világában

gyártás

2 perc

Az Internet of Things néhány éve már a buzzword-ök között említhető. Ha visszatekintünk az elmúlt évekre, akkor a 2016-os év egyfajta alapozásnak is tekinthető, amikor kis túlzással szólva bárki bármivel előrukkolhatott. 2017-ben azonban már előtérbe kerültek azok a megoldások, amelyek növelik a termelékenységet, a vevői elégedettséget, valamint új bevételi forrásokat is jelentenek.

Adatelemzés a hálózatok szélén

Az okoseszközök használata révén keletkező hatalmas adatmennyiség folyamatos továbbítása megterheli a hálózatot, így már néhány éve is látható volt, hogy egyre nagyobb az igény a mérési pontokon történő adatelemzésre (edge computing). Ezzel az olyan nagyvállalatok is tisztában voltak, mint a Cisco, a Dell EMC vagy a Hewlett Packard, így olyan kombinált szerverekkel és átjárókkal (gateway) álltak elő, melyek révén növelhető a tárolási és a hálózati kapacitás.

A felhőszolgáltatások népszerűsége mellett a ködalapú (fog) számítástechnika is egyre fontosabbá válik. Ekkor már nem a nagyobb adatközpontokban (felhőben) tárolják az adatokat, hanem szétszórtabb formában, akár a hálózat „szélén” biztosítják a számítási és tárolókapacitást.

5G-re várva

Továbbra is az 5G tűnik a minden problémát megoldó csodaszernek, ám lényegi előrelépés 2016-ban még alig történt. 2018 eddigi hírei alapján viszont látható, hogy idén már látványosabb áttörés várható ezen a fronton, például megtörtént az első 5G hívás. A távközlési szolgáltatók stratégiájuk és üzleti modelljeik kidolgozásánál vélhetően továbbra is számolnak a Dolgok Internetéből származó bevételekkel, ehhez azonban további „finomhangolásra” van szükség.

Egységes szabványok

A szabványosítás terén már két éve is történtek fontos előrelépések. Az OIC és az Allseen Alliance Open Connectivity Foundation-be történő beolvadása például jelentős változásnak számított, nem beszélve az olyan együttműködésekről, mint a ZigBee, a Thread Group és a Z-wave együttműködés. Az okosotthonok terén az Apple és a Google mellett, ma már nem kérdés, hogy fő helyet követel az Amazon is. Egyre több eszköz képes együttműködni különböző rendszerekkel is, és egyre kevésbé jellemző a teljesen elzárkózó ökoszisztémák jelenléte, de rengeteg még a tennivaló az egységesítés területén.

Biztonság

Az utóbbi években a túlterheléses DDoS-támadások borzolták a kedélyeket, de a sokszor fontos intézményeket is megbénító zsarolóvírusok is súlyos problémának számítanak. Az IoT kiberbiztonsági hiányosságai egyre komolyabb veszélyt jelentenek. Ha például az internetes kapcsolattal rendelkező autókra gondolunk, akkor már nemcsak az adatokra, hanem szélsőséges esetben az emberéletekre nézve is kockázatosak lehetnek a hackertámadások. Fontos előrelépés, hogy egyre több ország terjeszt be kiberbiztonságra vonatkozó szabályokat, ám lényegi változásra az átfutás és a hatályba lépés miatt lehetséges, hogy éveket kell várni.

Okosvárosok

A városlakók egyértelműen értékelik a biztonságot (intelligens világítás), a kényelmet (közlekedés, parkolás) és a potenciális költségmegtakarítást (intelligens mérőórák és okos-hulladékgyűjtők). Mindehhez viszont a hálózat kiépítésére, az adatokat összegyűjtő és küldő szenzorokra, illetve a nagy mennyiségű adatok (big data) elemzésére van szükség, ami főleg a kezdetekben nem kevés anyagi kiadást jelent.

Forrás: Forbes